U leest...

geen categorie

Al te wit is gauw vuil.

Als je onderzoek doet naar de geschiedenis van jouw gemeente dan loop je af en toe in de stukken en ook wel in de kranten tegen zaken aan die ‘grappig’ zijn als je ze weg kunt zetten tegen de context van het hedendaagse nieuws.

Vorige week was Volendam in het nieuws vanwege het feit dat er demonstranten in touringcars waren aangevoerd die wilden protesteren tegen het feit dat Volendam stevig vast houdt aan de traditie van Zwarte Piet.

Geen christelijk middel lieten de Volendammers daarbij onbenut en de paaseieren en de kerstoliebollen werden ingezet om de demonstranten te verjagen. Nu lees ik zojuist in een Alkmaarsche Courant van 2 juni 1901 dat al dat Zwartepietengedoe 110 jaar geleden eigenlijk al had kunnen worden opgelost door Wittepieten te maken.

De Alkmaarsche Courant had daarover het navolgende bericht:

Witte negers.

_ Professor Johnson van de Kansas Hoogeschool heeft een uitvinding gedaan om negers blank te maken. Bij het onderzoek van het bloed van een albino vond hij kiemen, die het witte bloed doodden. Toen inoculeerde hij verschillende dieren en maakte er albino’s van en ten slotte gelukte dit hem ook bij een neger met verrassend resultaat. Er zijn reeds dadelijk vier rijke negers uit New-York naar den professor op reis gegaan om zich te laten witmaken.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief