U leest...

geen categorie

Beloven en doen is twee.

Jatoch, niettan!

De afgelopen week werden de lantaarnpalen en de brievenbussen in Heerhugowaard en Langedijk verzwolgen onder de verkiezingsuitingen van de nieuwe politieke partijen van Dijk en Waard. Kosten nog moeite worden gespaard en er zijn diepte-investeringen gedaan in enorme vierkante meters hardboard om de posters aan de lantaarnpalen te bevestigen. De partijen met een wat breder budget hebben de lantaarnpalen laten bekleden door specialisten op het gebied van lantaarnpaalborden. Van de laatste borden weet je in ieder geval zeker dat ze geen rotzooi achterlaten en weer keurig worden weggehaald op het eind van de huurperiode. De hardboardborden leveren vaak meer rotzooi op dan de burger lief is. Op de Westelijke randweg in Broek op Langedijk had een bord van LokAal Dijk en Waard het al moeten ontgelden door mogelijk een kiezer die deze partij geen goed hart toedraagt. Vaak raken de borden ook door het weer in ongerede. Het is te hopen dat de rommel een dag na de verkiezingen ook weer door de partijen zullen worden opgeruimd. In Langedijk was in het verleden na de verkiezingen te zien waar het HART van een lokale partij lag en dat werd niet ingegeven door de wil om schoon schip te maken.

In het Langedijker nieuwsblad treffen we al sinds een paar weken met regelmaat advertenties van de politieke partijen aan en het is aardig om te zien hoe iedere partij zich probeert te profileren. Het Langedijker Nieuwsblad van week 45 heeft elf pagina’s gewijd aan de komende verkiezingen, waarbij de vier pagina’s van DOP het meest in het oog springend was. Deze partij, die van alle lokale partijen in Langedijk en Heerhugowaard tot één van de oudste en meest ervaren lokale partijen behoort, toont niet alleen in advertentiegrootte en qua vormgeving de nummer 1 te zijn van de verkiezingslijst. Het is in een partij die in heldere taal aangeeft waar ze in het verleden en ook in de toekomst voor staan.

Minder groot in adverteren, maar al weken heel consistent aanwezig in het Langedijker Nieuwsblad zijn de advertenties van Senioren Dijk en Waard. Deze beide partijen, DOP en Senioren Dijk en Waard blinken in ieder geval uit met een kandidatenlijst met een goede mix van nieuwkomende en al ervaren bestuurders. Wat betreft de kandidatenlijst van beiden heb ik dan ook niets aan te merken. Het zijn twee partijen die anderhalf jaar geleden al lieten zien begaan en geïnteresseerd te zijn in wat er in Langedijk speelde. Iets wat van de Langedijker lokale partijen andersom niet kan worden gezegd. De wethouders van de beide partijen hebben in ieder geval een goede staat van dienst en zijn het behouden meer dan waard.

Voor de kiezers uit Langedijk die zich graag vertegenwoordigt zien in de nieuwe gemeente Dijk en Waard wijs ik graag op de nummer twee van Senioren Dijk en Waard, Joke Visser.

Tot 31 december 2020 zat zij nog voor Dorpsbelang Langedijk in de Langedijker raad, maar maakte per 1 januari van dit jaar, na samenvoeging van de drie lokale Langedijker partijen, bewust de overstap naar Senioren Dijk en Waard. In mijn optiek doen de kandidaten van de beide partijen niet voor elkaar onder, maar ik ben nu eenmaal een geboren Langedijker.

Een andere partij die opvalt is voor mij de Christen Unie. Wim Nugteren, jarenlang de voorman van die partij in Langedijk, heeft besloten het roer over te geven en daarmee verlaat een heel goed ingevoerd raadslid het politieke toneel. Het is hem ontzettend gegund om zijn tijd op een andere manier te besteden, maar daarmee verdwijnt wel een heel betrokken bestuurder. Nu gaan ze bij de Christen Unie nooit over één nacht ijs en met Fred Ruiten als lijsttrekker is er een waardig opvolger voor Wim Nugteren gevonden. Fred Ruiten loopt volgens mij al meer dan zestien jaar mee in de steunfractie van die partij en is dus goed ingevoerd.

GroenLinks komt met een lijst met heel veel Langedijkers op de lijst. Ik vraag me af waarom ze de lijst niet bij nummer elf zijn gestopt, want wat is de waarde van de rest op die lijst? Aantonen dat je partij ook nog voor senioren aantrekkelijk is? In de rest van de lijst van 1 tot en met 11 kan ik me wel vinden al is het jammer dat ze de ervaring van Christiaan Kwint aan de kant hebben geschoven. Neemt niet weg dat GroenLinks een partij is die, en ik ken alleen de Langedijker poot van de partij, de vinger nogal eens op de pijnlijke plek weet te leggen.

Dan heb ik het hierboven wel zo’n beetje gehad over de partijen die er echt toe doen. Onvermeld wil ik echter de nummer drie van de lijst LokAal Dijk en Waard niet laten, Nils Langedijk. Als wethouder is hij de afgelopen drie jaar enorm gegroeid en één van de weinigen op de lijst die echt een hart voor Langedijk en zijn inwoners heeft. Het blijft een onbegrijpelijke zaak dat een partij als Kleurrijk Langedijk in de nieuwe combinatie werd opgenomen, want in de afgelopen vijftien jaar is dat een partij in Langedijk geweest die ook werkelijk niets heeft bereikt wat tot de verbeelding spreekt. Een Annelies Kloosterboer op twee, die veel liever met haar Sint Pancras zou toetreden tot Alkmaar is natuurlijk volkomen misplaatst. Nogmaals als er van die lijst iemand is die een zetel in de nieuwe raad verdient dan is dat Nils Langedijk voor de rest is het; “Vuilnisman, kunnen deze zakken ook mee!!!”

Lijst 3, 4 en 5 zijn landelijk met de ChristenUnie de afgelopen jaren verantwoordelijk voor heel veel ellende die over de gemeentes en inwoners werd uitgestort en als je dan de programma’s van de lokale afdelingen van deze partijen leest zijn dat de partijen die de problemen van Den Haag zeggen op te kunnen lossen.

Lijst 3 is de VVD met de tot de verbeelding sprekende verkiezingsleus “VVD Samen Dijk en Waard”? Met iedere week een advertentie onder de kop “Thema van de week”, zoals “Ondernemerschap en economie”, “Bouwen en wonen”. Aan deze thema’s hangen ze dan een aantal niets zeggende leuzen waarop ze later nooit zullen zijn aan te spreken. Struisvogelpolitiek uit de koker van hun grote ‘leider’ Mark Rutte.

Opvallend aan deze drie partijen is dat ze eenzelfde koers lopen, de een gebruikt wat meer woorden dan de ander, maar ten opzichte van wat we kunnen lezen bij DOP, blijven deze partijen in alles vaag en schemerig. Wat te denken van het CDA; “EERST DOEN WAT MOET” en dan vervolgen met ‘Een huis, een huis’. Wat moet je als kiezer met dergelijke ‘holle vaten’ leuzen. Landelijk actief in het bestuur dat verantwoordelijk is voor het grote woning tekort, de toeslagenaffaire en dan trots de kiezer laten weten “Een huis, een huis”. Het is alsof ze de woningzoekenden een worst willen voorhouden om na de verkiezingen ze te vertellen dat ze er naar kunnen fluiten. Wel zijn ze van de drie regeringspartijen het aller eerlijkst, want ze komen er ronduit voor uit dat we onder de opeenvolgende regeringen in Nederland een tekort hebben gekregen van meer dan 330.000 woningen.

Dan de lijstrukker van de regeringspartij D66, Milo Poland, die wil dat er meer en in een hoger tempo gebouwd gaat worden, maar wel met behoud van de eigen identiteit van de kernen. Zelf ben ik al lang geleden gestopt met mijn stem uit te brengen op een landelijke partij bij de gemeenteraadsverkiezingen en ik kan Milo alleen maar adviseren dat ook te doen, want anders kom je net bedrogen uit als al die mensen die al jaren op een woning wachten.

Van de lijsten 9, 10 en 11 valt weinig tot niets te verwachten en hoeft hier ook niet besproken te worden, waarmee alle partijen zijn behandeld. 

Dan zullen er nog wel mensen zijn die me erop wijzen dat ik een ‘partij’ vergeten ben, maar mijn standpunt in deze is; “Je ken een hoop stront paars verve, maar ’t blijft een hoop stront.”

Het is binnenkort aan de kiezer en ik sluit af met een uitspraak van Simon Carmiggelt; 

“Politici beloven nu eenmaal meer dan ze ooit waar kunnen maken. Dat is hun vak en de kiezer weet het. Ze roepen: ‘Jullie krijgen allemaal een Mercedes’ en dan draait het uit op een dinky-toy.”

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief