U leest...

geen categorie

Dijk en Waard is zich aan het klaarstomen op vergadervandalisme!

Men spreekt ook wel van “oude wijn in een nieuwe zak”

In één van de eerste bijeenkomsten van de nieuwe raad van Dijk en Waard klonken enthousiaste geluiden op over de nieuwe verse aanpak van vergaderen. Vooral de wijze waarop de burgers in deze nieuwe gemeente mogen gaan meepraten en . . . het woord viel ook een aantal keren; meediscussiëren.

Ja beste boeren en buitenlui, jullie zullen allemaal wel van je stoel zijn gevallen bij het horen van al dit goede en vooral ook allernieuwste nieuws. De creativiteit knalt van onze nieuwe raadsleden af. Deze manier van aanpak is nog niet eerder vertoond in onze regio.

Dinsdag 18 januari a.s. wordt een begin gemaakt met de ‘nieuwe’ wijze van vergaderen onder leiding van ‘Barre An’ Kloosterboer gaan we verder op de weg zoals het in Langedijk al sinds 2006 ging. In de praktijk komt het erop neer dat er tussen half acht en half tien ’s avonds geouwehoerd wordt over alle punten en komma’s die er in de stukken staan en in het vernieuwde Reglement van Orde valt te lezen dat er voor de burger ruimte is om in die bijeenkomst vijf minuten met zijn/haar mening te vullen.

Wat wel nieuw is in deze “Gesprekstafel”-bijeenkomsten is het feit dat raadsleden hun bijdrage mogen leveren als zij blijkbaar ter ruste liggen. Vanaf een rustbank mogen zij hun toelichting geven, zo valt tenminste te lezen in het bespreekvoorstel; Als eerste krijgt de inbrenger van het verzoek het woord: “raadslid S. van Eijk legt uit waarom zij het onderwerp inbrengt en ligt het onderwerp kort toe”.

Voor een nieuwe gemeente als Dijk en Waard straalt het modernisme er met deze opzet vanaf, voor de rest zal het woord in de raad voornamelijk gevoerd gaan worden door de altijd aanwezige ‘oplosser’ die altijd het antwoord en oplossing al heeft voor er iemand ook maar wat heeft gezegd; de ‘ouwehoer’ die veel praat en eigenlijk niets heeft te melden; de ‘hoofdletter’ die praat alsof hij/zij het laatste woord heeft; de ‘verdediger’ die pokhout zijn verhaal meerdere keren herhaalt door op het eind te zeggen: “wat ik bedoelde te zeggen was . . .”; de ‘pietlut’ die de andere sprekers op kleine foutjes in hun betoog wijst; de ‘muur’ die nooit een millimeter zal schuiven in zijn/haar mening om de ander tegemoet te komen; de ‘doemdenker’ die alleen maar problemen ziet; en om ook niet te vergeten de ‘ikke’ die zo wie zo niet luistert naar wat de anderen zegen, maar meteen met zijn/haar opvatting begint.

Ik vrees dat ik met bovenstaande het grootste deel der leden van de nieuwe gemeente Dijk en waard wel heb beschreven. Deze mensen moeten ons tijdens de ‘gesprekstafels’ het gevoel gaan geven dat wij optimaal onze mening hebben mogen geven. Zoals gezegd; discussiëren met de raadsleden komt na de eerste bijeenkomsten niet meer aan de orde.

Na twee uur acteren als raadsleden met een gewillig oor is het tijd voor een pauze waarna men om kwart voor tien ’s avonds de raadsvergadering gaat beginnen. Hoe haal je het in je malle hoofd als democratisch gekozen volksvertegenwoordiger om je zo in de luren te laten leggen. De meeste raadsleden hebben overdag hun ‘werk’ en einde werkdag na de maaltijd ’s avonds eerst twee uur komedie spelen en daarna, na tien uur ’s avonds nog eens besluiten moeten nemen die van groot belang zijn voor gemeente en bevolking. Als je daaraan meedoet, toont het nogmaals aan dat het je als raadslid slechts te doen is om je eigen portemonnee te vullen en dat het je totaal niet uitmaakt wat er in je gemeente speelt.

Niemand is na een werkdag en vergadering nog echt fit. Bij velen is na een werkdag al het garen van de klos en het is dan ook een gotspe om te denken dat de besluiten die je na tien uur ’s avonds neemt bij je volle verstand hebt gedaan.

Kortom; Dijk en Waard is en blijft Heerhugowaard en Langedijk in een nieuwe zak!

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief