U leest...

geen categorie

Kiezen doet verliezen.

Een opkomst van 36 % in de gemeentes Langedijk en Heerhugowaard laat nog maar weer eens zien hoever de huidige politieke partijen van hun kiezers staan. Landelijk zowel lokaal spreekt het weinig mensen nog aan.

Een opkomst van 36 % is niet bepaald een teken dat de inwoners achter hun bestuurders staan. Of de nieuwsuitzending van Hart voor Nederland daar gistermiddag in hun nieuwsuitzending van 17.45 uur ook nog toe hebben bijgedragen is niet zo te zeggen, maar het onderwerp dat ze hadden over de lokale verkiezingen werd afgesloten met de mededeling dat de stembureaus om 19.00 uur die avond zouden sluiten.

Bij de reactie van lijsttrekker John Does van DOP lijkt het eerder het juichen om het feit dat zijn salaris voor de komende vier jaar is veiliggesteld dan dat hij juicht om de ‘grote’ overwinning die hij heeft behaald. Ten opzichte van hun huidige positie in de raad van Heerhugowaard zijn ze blijven steken op hetzelfde aantal zetels. Welbeschouwd is het maar een uiterst magere Pyrrusoverwinning als je die wegzet tegen het totaal aantal van de potentiële kiezers in de beide gemeenten. Dat geldt overigens voor alle deelnemende partijen.

Volgens Does weten we voor de kerst reeds hoe de komende coalitie eruit gaat zien.

DOP zal, gelet op de omarming van Jan Kramer en John Does zeker gaan opteren voor twee wethouderszetels. Of LokAal Dijk en Waard daarbij aan zal schuiven is niet zeker. Ze hebben dan wel een goede kandidaat in de persoon van Nils Langedijk als wethouder, maar de meest onzekere factor in de raadsfractie blijft de aanwezigheid van Annelies Kloosterboer en haar secondant Jorrit Bakkum, want wat blijft er van de partij LokAal Dijk en Waard over als daar op korte termijn heibel uitbreekt? Heibel waar de Kleurrijkaanhang zeker voor zal gaan zorgen. Wat valt er verder dan te combineren?

De VVD is er in zetels tussen huidige en toekomstige raad ook niet op vooruitgegaan en Senioren Dijk en Waard levert zelfs een zetel in op het aantal dat ze in Heerhugowaard hebben.

GroenLinks gaat er in ieder geval één zetel op vooruit, net als de ChristenUnie. Het komt er eigenlijk op neer dat deze twee partijen de enige zijn die kunnen spreken van winst.

Er zit wat betreft een meerderheidscoalitie niet veel meer in dan een combinatie van DOP, LokAalD&W, VVD en Senioren D&W, waarbij de combinatie ook overeind blijft op het moment dat LokAal D&W zal scheuren.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief