U leest...

geen categorie

Koopmans oliebollen zijn soms niet meer dan verpakkingen met pannenkoekenmix!

Vanmorgen las ik in de krant de waarschuwing van Koopmans melen dat er in een verpakking van hun oliebollenmixen geen gist was toegevoegd en dat de oliebollen uit deze verpakking niet beter zouden worden dan de oliebollen die mijn moeder vroeger bakte met het Koopmans zelfrijzend bakmeel. De kans dat er na morgen kinderen zullen rondlopen met dezelfde nare frustratie waar ik mee heb gelopen; het post-oliebol syndroom, wil ik trachten te voorkomen door hieronder de door mijzelf ontwikkelde oliebollenrecept te plaatsen om geestelijke schade onder vooral de jeugd te voorkomen.

Mijn moeder wist echt helemaal niets van koken en moest alles uit een kookboek halen. Groenten stonden zeker een uur op het vuur voor ze op tafel kwamen en op zaterdag werd het vlees voor de gehele komende week al gebraden. Mijn vader zat op zee, net als mijn broer en zij waren gewend aan koks die uit de tropen kwamen, dus alles wat zij maakten was door en door gaar en doorbakken. Een zachtgekookt eitje en/of een zoute haring of een biefstuk van de haas werden als een schoenzool doorbakken. Het was dus allemaal niet zoveel anders dan dat zij thuis gewend waren.

Ik stak daar wat anders in, heel vreemd, want ik ben toch eigenlijk mijn hele leven enorm meegaand en begripvol. 

Op eten heb ik altijd een uitzondering gemaakt. Je mag als mens kritisch zijn op je voedsel en hoe het wordt bereid. Voor de rest zal je mij ook nauwelijks horen.

Natuurlijk heb ik ook wel eens kritiek op andere zaken en dat lijkt mij te mogen. Er zijn echter ook in Langedijk wel heel amoreuse jongens die bij kritiek op hun politieke vriendinnetje zich afvragen wat ik met al mijn kritiek zelf heb betekend voor Langedijk.

Nou René, laat ik het zo zeggen; ik word altijd geraakt door onrecht dat mensen wordt aangedaan en dat beperkt zich natuurlijk niet binnen jouw beperkte amoreuse gebied.

Mijn gebied overstijgt vaak het lokale en zo ook de ellende die door Koopmans aan veel gezinnen wordt aangedaan.

Mijn allereerste oliebollen bakte ik als kok aan boord van m.s. Francina terwijl wij in de haven van Casablanca lagen in 1972.

Vanaf die tijd heb ik het recept ieder jaar op onderdelen aangepast, want net als dat ik van de politiek vind dat er ontwikkeling moet zijn, moet dat ook in je eigen werk zijn terug te vinden. De ontwikkeling van het onderstaande recept is van drie jaar geleden. Toen ben ik gestopt met het bakken van oliebollen en beperk me tot het bakken van appelflappen.

Hoeveel oliebollen je van het recept kunt bakken hangt helemaal af van de schep die je ervoor gebruikt, maar ze zijn minder vet en olie-achtig als de producten van Koopmans. 

Dus René als je goede sier wilt maken bij je lief “Els we werken eraan” kan ik je onderstaand recept van harte aanbevelen.

Wat betreft de keuze van vullingen. Ik maakte twee keer het recept. De eerste keer met de rozijnen en de tweede alleen met gember. Die laatste ad op het laatst mijn voorkeur, maar je kunt de vulling ook mixen en het bij 1x de hoeveelheid houden. Dan ben je ook eerder klaar met bakken.

Hieronder het recept en als geliefde kan je je mond er een keer bij aflikken in plaats van . . ..

Natuurlijk heb ik ook wel eens kritiek op andere zaken en dat lijkt mij te mogen. Er zijn echter ook in Langedijk wel heel amoreuse jongens die bij kritiek op hun politieke vriendinnetje zich afvragen wat ik met al mijn kritiek zelf heb betekend voor Langedijk.

Nou René, laat ik het zo zeggen; ik word altijd geraakt door onrecht dat mensen wordt aangedaan en dat beperkt zich natuurlijk niet binnen jouw beperkte amoreuse gebied.

Mijn gebied overstijgt vaak het lokale en zo ook de ellende die door Koopmans aan veel gezinnen wordt aangedaan.

Mijn allereerste oliebollen bakte ik als kok aan boord van m.s. Francina terwijl wij in de haven van Casablanca lagen in 1972.

Vanaf die tijd heb ik het recept ieder jaar op onderdelen aangepast, want net als dat ik van de politiek vind dat er ontwikkeling moet zijn, moet dat ook in je eigen werk zijn terug te vinden. De ontwikkeling van het onderstaande recept is van tot drie jaar geleden. Toen ben ik gestopt met het bakken van oliebollen en beperk me tot het bakken van appelflappen.

Hoeveel oliebollen je van het recept kunt bakken hangt helemaal af van de schep die je ervoor gebruikt, maar ze zijn minder vet en olie-achtig als de producten van Koopmans. 

Dus René als je goede sier wilt maken bij je lief “Els we werken eraan” kan ik je onderstaand recept van harte aanbevelen.

Wat betreft de keuze van vullingen. Ik maakte twee keer het recept. De eerste keer met de rozijnen en de tweede alleen met gember. Die laatste had op het laatst mijn voorkeur, maar je kunt de vulling ook mixen en het bij 1x de hoeveelheid houden. Dan ben je ook eerder klaar met bakken.

Hieronder het recept en als geliefde kan je je mond er een keer bij aflikken in plaats van . . ..

Oliebollen

1 kg. Bloem

1 el zout

3 eieren

50 gr. Boter gesmolten

40 gr. Gist of droge gist (2 zakjes)

½ ltr. Bier

¼ ltr. Handwarm water

1 theelepel suiker

Voor de vulling;

500 gr. Rozijnen/krenten; 20 minuten weken in warm water en op theedoek en vergiet uit laten lekken.

1 flinke goudreinet aan kleine stukjes.

Voor de vulling van gemberbollen.

1 pot bakgember laten uitlekken.

Het beslag mengen in de planeetmenger, kan als je niet het inkomen van een raadslid of wethouder hebt, ook met een houten spatel. Duurt iets langer en het vraagt ook wat spieren. Daarna overdoen in een emmer die warm wordt weggezet in de bak van de aanrecht.

Na 45 minuten de rozijnen erop leggen.

Na één kwartier de appel erbij doen en de massa goed doorroeren zodat het goed mengt.

Daarna nog een half uur laten rijzen en in dat half uur de frituur vullen enop temperatuur laten komen. (180 graden).

Als er ook gemberbollen worden gemaakt dan daarvoor de benodigdheden gelijk afwegen met die van bovenstaand recept.

Als de eerste oliebol is gebakken en geproefd dan kan je het tweede beslag afdraaien en dan het eerste beslag gaan afbakken. Na een uur de gember door het beslag mengen.

De emmer van het eerste beslag met dit beslag vullen, de warmemmer met wat kokend water weer op temperatuur brengen en de beslagemmer daar weer op zetten en een half uur laten rijzen. Daarna afbakken.

Vergeet vooral de gist niet toe te voegen, want anders rest slecht een resultaat waar Koopmans vandaag het patent op zei te hebben. Als je die echter klein genoeg afbakt kan je er je golfvrienden altijd nog blij mee maken, want een ‘hole in one’ is er makkelijk mee te slaan en opvallen doe je dan als bestuurder van een middelgrote gemeente als Dijk en Waard vrij gemakkelijk.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief