U leest...

geen categorie

Openbaarheid van het Langedijker bestuur overgeleverd aan de goedertierenheid van een externbureau.

Hoe zal het toch komen dat de kosten van inhuur van externen ieder jaar zo hoog zijn in Langedijk?

Als er op dinsdagavond in Langedijk een forum- of raadsvergadering in Langedijk is geweest dan tracht ik op de woensdagochtend daaropvolgend aan de hand van de raadsagenda die onderwerpen terug te luisteren die mijn belangstelling hebben.

Een hele avond de vergaderingen zelf volgen is onbegonnen werk, omdat je dan urenlang gewauwel van de dames en heren moet aan horen dat er meestal op neerkomt dat men elkaar vliegen probeert af te vangen, zonder meteen tot de inhoud van het onderwerp te komen. Sinds kort is het raadskrakeel nu ook rechtstreeks met beeld erbij te volgen en dat maakt het nog weer een stuk vervelender, want de stemmen van de geluidsverslagen gaven al een beeld dat je vaak al in je fantasie bij zo’n stem indenkt. Laat ik u zeggen; “Het beeld is in het kwadraat nog erger!”

Ik luister daarom op woensdagochtend altijd de geluidsopnames na. Hartstikke makkelijk, want het gewauwel is makkelijk over te slaan en als je dan echt op de inhoudelijkheid van het gesprokene timede dan kwam je alras tot de ontdekking dat de raad van Langedijk en ook het forum met een derde van de vergadertijd zouden kunnen volstaan.

Maar goed dat is allemaal niet meer zo. We hebben nu een externbureau die de dag na de vergadering bepaalt wat er aan beeldmateriaal vertoond gaat worden en die ook bepaalt wanneer het is terug te zien. In de praktijk komt het erop neer dat dit gebeurt als het externbureau het uitkomt.

Tijdens zo’n vergaderavond luister ik ook af en toe om een beetje beeld te krijgen en gisteravond deed ik dat ook.

Gisteravond was voor mij de behandeling van de RES (Regionale Energiestrategie) de aanleiding om vanmorgen rond 10.00 uur die behandeling nog eens terug te zien, maar helaas dat was onmogelijk.

Dat is jammer, want er waren gisteravond toch wel een aantal raadsbrekebenen aan het woord die ik met beeld op zwart nader had willen terug horen.

Zo zat de heer Van der Starre van de Senioren Langedijk vanaf een briefje ‘zijn’ mening en dat van zijn vrouw op te lezen op een manier dat je je afvraagt; Wie zal dat voor hem hebben geschreven en waarom krijgt hij dat briefje nu net in zijn handen gedrukt? Dan had hij vooraf tenminste kunnen oefenen en iets aan zijn presentatie kunnen doen. Nu zijn het net twee marionetten die spelen dat ze er een mening op nahouden.

Had de hele fractie, bestaande uit de heer en mevrouw Van der Starre, niet zelf hun verklaring kunnen schrijven of worden zij nu al vanuit Heerhugowaard aangestuurd?

Kortom het leek me interessant om zijn gehaspel nog eens tot op de letter van die tekst na te luisteren.

Fractievoorzitter van het CDA zat zoals altijd ook zijn uiterste best weer te doen om toch maar niet als positivo in de Langedijker gemeenteraadsanalen te boek te komen staan.

Wat dat betreft zal er op het gebied van openbaarheid en transparantie weinig veranderen met dit soort mensen in de raad. Het gros van de raadsleden zal blij zijn dat er aan de beeldopnames ‘extra tijd’ wordt besteed voor het op de gemeentelijke site pas echt is te zien. Het zou toch mooi zijn als de samenvoeging tot Dijk en Waard al dit jaar gerealiseerd kan worden dan worden we toch al van veel ergernissen verlost. Het CDA in Heerhugowaard zal niet echt zitten wachten op een man als Rep, want de kans is groter dat ze met die man op de lijst meer stemmen zullen verliezen dan winnen en ook het echtpaar Van der Starre kunnen we dan gevoeglijk afschrijven.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief