De opkomst en ondergang van de middenstand van Broek op Langedijk. Deel 19.

Broek op Langedijk moet zo rond de jaren dertig van de vorige eeuw zo’n tachtig neringdoenden hebben gehad. Ik heb het in deze niet over winkeliers, want niet elke neringdoende had een winkel, maar handelde vanuit het huis waarin men woonde en waar vanuit ze hun spulletjes verkochten. Naast de bakkers, de kruideniers en slagers waren het veelal weduwen en/of invaliden die met hun handeltje het hoofd boven water probeerden te houden. Veelal ondersteunt door hun kerk en geloofsgenoten. 

De kerk was wat dat betreft het enige sociale vangnet voor hen die buiten het arbeidsproces vielen en daardoor geen inkomsten hadden en aangewezen waren op de liefdadigheid en het armenbestuur van de gemeente.

Een groot deel van mijn eigen foto-archief dank ik aan de voormalig postbode en winkelier Piet Schoenmaker uit Zuid-Scharwoude die heel veel fotoboeken had met ansichtkaarten van Langedijk van Noord tot Zuid. Piet heeft me indertijd ook van veel informatie voorzien over de middenstand van Zuid-Scharwoude en ik mocht van hem veel van zijn ansichtkaarten inscannen. Veel van deze foto’s zijn ook terug te vinden in het beeldarchief van Stichting Langedijker Verleden en de foto’s die ik in deze serie gebruik uit 1967 komen bijna allemaal uit hun archief en zijn ooit in opdracht van de gemeente Langedijk gemaakt om het dorpsbeeld van voor de verkaveling te laten vastleggen.

Meteen naast de SPAR, kruidenier Wils Aardema met zijn vrouw in de deuropening. Het derde huis links was de bakkerij eerst van Stapel, later van Groot. Daar tegenover in de tuin staat Aaltje Strijbis.

Deze mensen staan ter hoogte van de noordelijke toegang tot het Oxhoofdpad. Het eerste pand dat rechts van de weg uitsteekt was de groentewinkel van de familie Madderom.

Ter verbreding van de Dorpsstraat is de gevel van Madderom gesloopt en een paar meter achteruit geplaatst.

0940 Foto uit de serie Fotoverkenning Langedijk Zomer 1967, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Langedijk.

Op deze foto is het eerste pand links op de foto de groentezaak van Madderom met de nieuwe naar achteren geplaatste gevel. Tegenwoordig kapsalon ‘HAAR! voor hem en haar’.

Hier maken we een sprongetje noordwaarts en kijken zuidwaarts. Het eerste pand links op deze foto uit 1918 is het woonhuis van G. Engel. De familie Engel waren mandenmakers en die hadden hun bedrijf op het Mandenpad in Broek op Langedijk. Achter de gebogen ramen van het pand had Engel zijn showroom van manden. Later was dit de schoenmakerij van Feller. Het inspringende pand linksachter de poseerders op de foto is de eerder besproken groentezaak van Madderom.

Het tweede pand rechts was de schilderwerkplaats van E. Speets, later van Freek van Doornum. In het derde pand rechts zat klokkenmaker J. Hoek.

0935 Foto uit de serie Fotoverkenning Langedijk Zomer 1967, uitgevoerd in opdracht van de gemeente Langedijk.

Hier nogmaals hetzelfde stukje Dorpsstraat genomen vanuit het portiek bij schoenmaker Feller. De schildershandkar staat geparkeerd voor de werkplaats van Freek van Doornum en daarnaast, links, klokkenmaker J. Hoek. In het eerste huisje rechts woonde in de jaren zestig  Klingler die vuilnisman was in Broek op Langedijk en het vuilnis niet alleen per boot, maar ook met een speciale handkar ophaalde.

Wordt vervolgd.

Geef een reactie