Historische Langedijker snippers (2)

lowrotondelangebalk

Engelse rotonde in Langedijk.

De Alkmaarse Courant (AC) van 14 juni 1990 wordt melding gemaakt van de voltooiïn van de Engels rotonde op het kruispunt Langebalkweg/Oostelijke Randweg. Vanaf 15 juni ’s middags is de rotonde voor al het verkeer open. Het verkeer dat zich erop bevindt heeft voorrang. Met de aanleg van deze rotonde brak een vrij lange periode aan in Langedijk dat rotondes had waar verschillende regels golden. Hoewel de gedachte er achter was dat het voor het verkeer veiliger werd, heeft er lange tijd geduurd dat voor de rotondes in Langedijk dezelfde regels gingen gelden,

lowfustmeesterjanbak

Afscheid fustmeester Jan Bak.

Bij de groentenveiling Noord-Scharwoude nam fustmeester Jan Bak afscheid. Exact na 43 jaar dat hij als jonge knaap bij de veiling in Broek begon. Begonnen op 15 juni 1947 als jongste bediende bij de groentenveiling Broek op Langedijk maakte hij ingrijpende veranderingen mee. Bij de steeds grootschaliger aanpak van het veilingwezen zette hij vraagtekens. Eind 1973 werd ‘Broek op Langedijk’ opgeheven na een fusie met ‘Noord-Scharwoude’. In 1988 volgde de fusie met West-Friesland-Oost’ in Zwaagdijk. “Nu gepraat wordt over een fusie met veiling ‘Kennemerland’ (voorheen de veilingen van Alkmaar en Beverwijk) en zich in het toekomstbeeldvan Jan Bak donkere wolken samenpakken boven het veilpunt Noord-Scharwoude, houdt hij het voor gezien.”

Contacten en ervaring ’s mans sterke punten.

Volgens dezelfde AC moet Akersloot een prachtige gemeente zijn voor een beginnend burgemeester en weet drs. Cornelisse ongeveer wat hem te wachten staat als hij op 29 juni 1990 om 15.00 uur geïnstalleerd wordt als burgemeester van Akersloot. De aanstaande eerste burger werkt in Haarlem als senior-beleidsmedewerker bij de dienst Ruimte en Groen van de provincie Noord-Holland, de vroegere Planologische Dienst. Daar was hij nauw betrokken bij de uitvoering van het beleid. Collega’s noemen de benoeming als een logische voortzetting van ’s mans carrière. In 1976 behaalde hij zijn doctorandusbul economie aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daarna werkte hij drie jaar op het ministerie van volkshuisvesting in Den Haag. De vier jaar daaropvolgend coördineerde hij op het Haarlemse Provincihuis het beleid van de gemeenten, de provincie en het Rijk aangaande de groeikernen Alkmaar, Hoorn en Purmerend. In de gemeente Hoofddorp, waar Cornelisse woont, zit hij sinds 1986 in de gemeenteraad voor het CDA en sinds 1 mei 1990 is hij fractievoorzitter. Hij is daar gespecialiseerd in de gemeentelijke financiën, planning, economische, sociale en maatschappelijke aangelegenheden. Hij noemt het raadslidmaatschap een goede leerschool voor een lokaal bestuurder. De bestuursambtenaar kan bogen op ruime bestuurlijke ervaring. Hij was bestuurslid van een woningbouwvereniging, de lokale omroep, het centrum voor ontwikkelingssamenwerking en een gezinsvervangendtehuis. Daarnaast vervulde hij tal van functies binnen het CDA.

“Wat mij aanspreekt in de baan van burgemeester is het concreet en direct werken in de gemeente. Als burgemeester in een kleine gemeente ben je antenne naar de bevolking en uitvoerder van beleid. Ik meen dat ik goed kan functioneren en ik heb daarom alle vertrouwen in de toekomst. Ik weet ongeveer wat mij te wachten staat, mijn vader was indertijd burgemeester van Avenhorn.”

Geef een reactie