schaduwrijk_1

Schaduwrijk Langedijk
Jarenlang was het blad “Schaduwrijk Langedijk” te vinden bij de bakker of slager in de gemeente Langedijk. In het blad liet Martin Wagenaar zich kritisch uit over het wel en wee in de gemeente Langedijk. Nu, na zeven jaar is Martin terug. Dit keer in blogvorm!

In de afgelopen 20 jaar publiceerde hij ook regelmatig historische artikelen over Langedijk en de regio. Hij deed daarvoor  ook veel archiefonderzoek en beschikt hij over een uitgebreid archief met historische foto’s.

In oktober leidde één van zijn onderzoeken tot zijn eerste boek “Aartsrivalen”. Via zijn onderzoek naar de groente exporteur Jan Kloosterboer, die voor de Tweede Wereldoorlog voor de Duitsers spioneerde, koppelde Kloosterboer aan de journalist Fred Groot. In 1936 was Groot als kantoormedewerker door Kloosterboer ontslagen voor het stelen van postzegels. Ten tijde van de ontdekking van de spionage activiteiten van Kloosterboer was Fred Groot journalist van de Schager Courant en het waren die artikelen van Groot die Jan Kloosterboer de bijnaam “Barre Jan” opleverden. De laatste twee jaar van de Tweede Wereldoorlog was Fred Groot in de omgeving van Alkmaar actief in Duits uniform.

Na de oorlog en zijn detentie ontpopte Fred Groot zich als een veel schrijver en het bekendst werd hij als schrijver van streekromans onder het pseudoniem Ewout Speelman.

“Aartsrivalen” geeft een aardig beeld van het leven in en om Sint Pancras, Langedijk en de wereld eromheen in de eerste helft van de vorige eeuw en is in de boekhandel te koop voor € 24,95 of te bestellen via 

https://www.boekenbestellen.nl/boek/aartsrivalen/9789090334547

Geef een reactie