Ook toen al deed Langedijk niet aan burgerparticipatie.

In 1964 zo op het eind van dat jaar waren er in Langedijk nogal wat mensen die verbaasd waren over het feit dat de nieuwbouw in Noord-Scharwoude bloemennamen kregen en niet de namen van producten die hier in het Geestmerambacht werden verbouwd en waar menig Langedijker zijn inkomsten aan ontleende.
De Tulpstraat hierboven op de foto in aanbouw was onderwerp van gesprek in de rubriek “NIEUWS . . . . uit De skeerwinkel” dat wekelijks in “Ons Weekblad” verscheen.
Onderstaand is een schriftelijke reactie van Klaas op wat eerder over de Tulpstraat in de Skeerwinkel was besproken;
“Je hadde ut lesten in een stukkie in “Ons Weekblad”, in “Nieuws uit de skeerwinkel” over de Tulpestreit in de nieuwe nieuwbouw, dat is de streit, die langs de verlegde Potjessloot loupt. Moins inziens is dat gien streit maar een singel, want hoi loupt langs het water en er staan maar an ien kant huize en as ik het zo bekoik, worre er ok maar an ien kant huize bouwd en het is dus veul meer een singel as een streit. Ze hewwe in die nieuwe woik allemaal name geven van bloemen an de streite, wel zo makkelijk as Lowiese de Kollongjiestreit. Je magge wel Franse les had hewwe, om dat gnap te kenne zegge. Wat me oigenlijk teugenvalle is, is dat ze nag nooit een streit noemt hewwe nei de producte van onze streek. Nou klinkt Koolstreit. Wortelstreit, Bietestreit of Uienstreit niet zo mooi as Rozenstraat, Tulpstraat etc. Maar as ze die Tulpstreit nou eres noemden Koolsingel. Den kroigt die streit, die oigeluk gien streit is zun goeie naam as singel. Den wordt he gote product van Langedoik, de kool, eres een keer genoemd. Koolsingel klinkt gewichtig en bekend, want de hoofdstreit van Rotterdam hiet Coolsingel (vroeger een singel) en iedereenin ons land, die wel eres de deur uitkomt, weet wat en weer de Coolsingel is. Je skroive ut wel met een C en niet met een K, maar het klinkt toch hetzelfde. Musskien, dat de Vroede Vaderen van onze gemeente, dat toch ok Langedoikers benne, hier hun andacht eens an willen geve. Ze hewwe wel ees meer een streitnaam veranderd. Beste groeten, Klaas.”
Kees, de schrijver van “Nieuws uit de skeerwinkel” antwoord;
“Moin antwoord ken kort weze Klaas, ik ben ut hielkendal met je iens. We hewwe ons as Langedoikers, zeker niet te skame dat we geboeren en getogen benne in de koolstreek! Al voegt ut den niet om Wortelstreit, Bietenplointje en Gelekoolbuurt te zegge, loikt ut me hil goed as ze de Tulpestreit omdope tot Koolsingel. De naam Tulpestreit ken den gerust op een are plaas verroize. Ik hoop nou echt, dat burgemeister Zwart, de twei wethouwers en alle raadsleden, waarvan der toch veul benne die der hille leven van de kool eten hewwe, die stap zal doen zette. Gert en Dirk, die ok anwezig ware en ok bouwers benne, net as ik, ware ut deer volkomen mee iens.”
Bron: Ons Weekblad van 2 december 1964.