Maken kleren iemand tot raadslid?

Afgelopen dinsdagavond vond er een ‘Werkcafé De Binding’ plaats met als thema ‘discriminatie’. Het enige PvdA-raadslid dat Dijk en Waard rijk is, vond, aldus de Alkmaarse krant, dat de gemeentelijke organisatie een afspiegeling van de samenleving moet zijn. Daar zou het raadslid een punt kunnen hebben als iedere inwoner in Nederland dezelfde opleiding en kwaliteiten zou hebben om onderdeel in zo’n organisatie te worden. Helaas danken we aan een PvdA-minister de in 1975 opgerichte middenschool die voor de teloorgang van het onderwijsniveau heeft gezorgd. Ik heb daarom de indruk dat mevrouw Ajouaau door een eigen partijgenoot ernstig tekort is gedaan.

Mevrouw Ajouaau komt in het stuk in de Alkmaarse krant helemaal een beetje zielig over en je kunt je afvragen of dat komt omdat ze bij de verkeerde partij is aangehaakt of dat ze haar taak als VOLKSVERTEGENWOORDIGER niet helemaal heeft begrepen. Ik quote hier de Alkmaarse krant waar zij zegt; “Een tijdje terug zag ik een foto van de burgemeester met acht nieuwe boa’s. Alle boa’s leken erg op elkaar en geen daarvan leek op mij. En als er bij raadsvergaderingen ambtenaren op de tribune zitten dan zijn het ook vaak ambtenaren die niet op mij lijken.”

Als we de tekst letterlijk nemen dan mogen we toch ons handen dichtknijpen dat we in een land leven met een grote diversiteit aan mensen. Het lijkt er trouwens ook sterk op dat mevrouw Ajouaau hier uit eigen belang spreekt en niet namens een deel van de bevolking, want de boa’s zouden niet op haar lijken? Ze dragen nu eenmaal een uniform en zo’n UNIFORM is bedoeld om een bepaald beroep te duiden, zodat duidelijk is met wat of wie je te maken hebt. Als ze solliciteert als boa en ze zou worden aangenomen dan gaat ze zeker op die boa’s lijken.

Het onderwerp van gesprek in De Binding was discriminatie en als de aanwezigen werkelijk iets aan discriminatie zouden willen doen dan zou ik maar eens aandacht schenken aan wat de gemeente Dijk en Waard tijdens winterse periodes doet door ouderen in alle wijken van Dijk en Waard te isoleren van deelname aan de samenleving door niets aan de wegen, fiets- en voetpaden te doen. We hebben in Dijk en Waard een hele grote groep ouderen, die alleen maar groter wordt. Die groep is groter dan het aantal boa’s en de ambtenaren op de Parelhof die niet op mevrouw Ajouaau lijken. Democratisch gezien zou ik daar maar eens de prioriteit leggen.

Ik draag altijd een Frans visserspetje op mijn hoofd, met de aerodynamica van mijn oren, blijft met petje, zelfs bij harde wind en storm, op mijn hoofd zitten. In deze periode van het jaar met schaatswedstrijden in Heerenveen zie ik op de tribunes bijna iedere bezoeker een Unoxworstmuts dragen, maar mij zal je niet horen dat die mensen niet op me lijken.

Er zijn belangrijker zaken dan dat. Een pet, muts, keppeltje, alpino, Franse visserspet of hoofddoek dat hoort bij onze diversiteit, maar daar moet je een uniform niet mee belasten. Het zou met de beeldvorming van het uniform dezelfde richting opgaan als ooit met de invoering van de middenschool met ons onderwijs is gebeurd.

Historisch valt er nog veel te leren, zeker door mevrouw Ajouaau.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Christiaan

    Ik had gehoopt dat inclusie ook over het VN Gehandicaptenverdrag zou gaan, maar blijkbaar gaat inclusie over andere groepen. Toch hou ik hoop en ga ik proberen ook in Dijk en Waard de gemeenteraad te overtuigen dat ook in deze gemeente veel meer rekening dient te worden gehouden met de gehandicapte medemens.

    Christiaan Kwint
    VN Ambassadeur
    Coalitie voor Inclusie

Geef een reactie