50PLUS Dijk en geen knip voor de neus Waard.

Het was weer smullen in de aflevering van week 5 van het ‘Nieuwsblad’ Dijk en Waard. Ditmaal was er ruimte vrijgemaakt voor het voormalige raadslid van de steeds weer van politieke naam veranderende politieke familie Van der Starre, broertje André.

Andreetje heeft bedacht om vier nieuwe bruggen in Zuid-Scharwoude te gaan vernoemen naar vier oud-burgemeester van Langedijk van voor de samenvoeging. Als je dan bedenkt dat de man als raadslid met zijn echtgenote een flink aantal jaren heeft geprofiteerd van de raadsledenvergoeding zonder ook maar enige inbreng te hebben gehad dan is het nu des te pijnlijker om te horen dat hij een raadslid was met het verstand van een garnaal. Ondanks dat zijn andere broer nog wel wat doet bij een organisatie op gebied van de historie van Heerhugowaard, heeft broertje André geen enkele historisch besef en laat ook duidelijk merken niet op de hoogte te zijn van wat er tijdens zijn zittingsperiode in de raad speelde.

Andre is van mening dat Han Ter Heegde, Hans Cornelisse, Jan Hoekema en Leontien Compier als burgemeester op een brug moeten worden vernoemd. Blijkbaar is het hem als raadslid niet opgevallen dat Jan Hoekema en Leontien Compier geen burgemeester zijn geweest van Langedijk, maar slechts waarnemend-burgemeester waren.

Hoekema heeft die rol wel heel erg kort uitgeoefend en met de wijze waarop hij met zijn vrouw in het nieuws kwam, lijkt me een naamgeving van een brug net een brug te ver. Leontien Compier was een aardige vrouw die de boel met pappen en nathouden bij elkaar moest houden. Met raadsleden als Andre van der Starre in je gemeenteraad niet meteen de leukste klus om te doen, maar om een brug naar haar te vernoemen, is wel een stap te ver.

Hans Cornelisse was als burgemeester nu ook niet bepaald een bruggenbouwer. Onder zijn leiding zijn we wel heel erg hard richting samenvoeging met Heerhugowaard afgegleden. Voor de oud-wethouder van Voorschoten was Langedijk voor Han ter Heegde slechts een opstapje naar Heerhugowaard en als hij ooit moet worden vernoemd, vernoem hem dan ergens in Heerhugowaard.

Het blijft ook raar om mensen te vernoemen die nog in het volle leven staan. Daar zijn in de Langedijker raad ooit afspraken overgemaakt om dit nooit te doen. Als je wat verder in de historie kijkt en je denkt aan het vernoemen van een burgemeester dan is er slechts één die daarvoor in aanmerking komt en dat is burgemeester Schelhaas. De enige burgemeester ook die bij zijn vertrek een auto kreeg aangeboden die uit een collecte onder de bevolking was betaald.

Nogmaals, als we nog levende bestuurders willen eren met naamgeving van een brug dan weet ik nog heel wat voetgangers- en fietsbruggetjes te noemen die tijdens de winterse periode niet zijn over te komen vanwege de gladheid. Tijdens mijn winterse wandelingen heb ik het genoegen gehad er al een aantal van een naam te voorzien. Want wie het geluk heeft om in zo’n periode zonder kleerscheuren over de Nils Langedijkbrug te komen tussen de Twuyverweg en de Watergang, passeert rechts al heel snel de Maarten Poorterbrug tussen Watergang en Hondsoor, iets verder rechts de Gerard Repbrug tussen Watergang en Blokkeel, daar voorbij de John Doesbrug links tussen Watergang en Hangelier, dan weer links de René Schoemakerbrug tussen Watergang en Spanning, gevolgd door rechts de Fred Ruitenbrug tussen Watergang en Roosterhout en tot slot links tussen Watergang en Achtkant de Ester Leibbrandbrug.

Allemaal namen André van der Starre die aansluiten op de glibberigheid van de huidige politiek en haar soms ‘achterlijke’ raadsleden die met domme plannen komen en waarvan jij wel het meest uitgesproken exemplaar bent geweest en waarvan toen duidelijk naar voren kwam dat WAARNEMEND vermogen niet jouw sterkste kant was, om maar niet te zeggen dat het je volledig ontbrak. Dat WAARNEMEND vermogen is er, sinds je de raad verliet, ook niet op vooruit gegaan. 50PLUS Dijk en Waard zou ik maar snel weer verruilen voor een naam die wat dichter bij jouw leeftijd en vermogen ligt. Misschien een leuk idee om in een woonwijk alle bruggen te noemen naar de partijnamen die jullie als familie hebben bedacht. Jammer dat jullie niet in Giethoorn wonen, want die zullen genoeg bruggen hebben om dat idee uit te voeren.

Geef een reactie