“Aartsrivalen” vanaf 25 september te koop.

Omslag van Aartsrivalen

Het is inmiddels al zo’n vier jaar geleden dat ik tussen mijn krantenknipsels twee artikelen vond uit 1947 die handelden over een proces dat werd gevoerd tegen ‘Barre Jan’ Kloosterboer. Op mijn weblog schreef ik daar toen een drietal artikelen over en daarop kreeg ik vrij veel respons. Voor veel mensen riep het behoorlijk wat herinneringen op en deze vielen niet erg positief uit wat betreft de beklaagde. Het feit dat er in de kranten werd geschreven over een mogelijke betrokkenheid bij de torpedering van de “Simon Bolivar” een schip van de KNSM maakte mij nog nieuwsgieriger ook al omdat mijn vader voor de KNSM had gevaren.

Via een zoektocht in de bibliotheek van het Maritiem Museum in Rotterdam kwam ik uiteindelijk terecht bij het Stadsarchief van Amsterdam die een groot deel van het KNSM-archief voor mij digitaliseerde. Van een torpedering van de “Simon Bolivar” is nimmer sprake geweest evenals er sprake was van enige betrokkenheid van Jan Kloosterboer bij de ondergang van dat schip. Ten tijde van de ondergang van de Simon Bolivar was Kloosterboer nog in gesprek met de Duitsers over de wijze waarop hij ze van dienst kon zijn om informatie van vertrekkende Engelse en Franse schepen uit Nederlandse havens aan hen door te geven. 

Op 22 februari 1940 werd Jan Kloosterboer in Sint Pancras gearresteerd, beschuldigd van het helpen vluchten van twee in fort Spijkerboor geïnterneerde Duitse vliegers en van spionage voor de Duitsers.

Dit aspect bracht mij bij het Nationaal Archief in Den Haag waar de processtukken liggen van mensen die na de oorlog zijn berecht. Deze processtukken zijn ‘beperkt openbaar’ en dat houdt in dat je deze niet mag fotograferen maar je alleen met potlood aantekeningen kunt maken over de inhoud. Het was een behoorlijk dik dossier en daarin trof ik ook informatie aan over de journalist Fred P. Groot die in de periode van 23 februari 1940 tot en met 7 mei 1940 een zestal spraakmakende artikelen schreef over de arrestatie van Jan Kloosterboer.

Tijdens de oorlog werd Fred Groot lid van de NSB en liep hij het laatste oorlogsjaar in Duits uniform in Alkmaar en omgeving rond. 

Niet alleen de dossiers, maar ook de kranten van na de oorlog gaven een beeld van hoe er naar deze mensen werd gekeken.

Ik had mij tot de dossiers en de kranten kunnen beperken, maar zat met de vraag; hoe zijn deze mensen zo die kant opgegaan? Wat is eraan voorafgegaan?

Mijn studie van 296 pagina’s, begint vanaf de geboorte van Jan Kloosterboer in 1894 en eindigt zo rond 1951 als Fred Groot weer op vrije voeten komt.

Wel heb ik nog nader onderzoek gedaan naar het werk van Fred Groot als schrijver van jeugdboeken en streekromans. Als hij in 1974 sterft heeft hij meer dan twee honderd boektitels op zijn naam staan.

De afgelopen vier jaar heb ik me behoorlijk verdiept in het wel en wee van bovengenoemde mensen en hun familie en het is mooi dat ik er nu met “Aartsrivalen” een punt achter kan zetten met deze prachtig ontworpen Schaduwrijk Langedijk uitgave.

Vanaf 25 september ’20 is het voor € 24,95 te koop via

https://www.boekenbestellen.nl/boek/aartsrivalen/9789090334547

Vanaf 1 oktober ’20 is het boek ook in de boekhandel te verkrijgen.

Geef een reactie