Er komt beweging in het Langedijker politieke speelvlak. Een week lang hoor je niets van ze, maar nu ze rond het tijdstip van dit schrijven bij de Commissaris van de Koning zitten komt men schoorvoetend naar buiten.
Fractievoorzitter Dirk Boonstra heeft er zes dagen voor nodig gehad om zijn standpunt duidelijk te maken. In nhnieuws meldt de wakkere oppositieman Boonstra het volgende over zijn partijgenoot Hoekema: “Persoonlijk vind ik dat als je zo in opspraak komt, je pas op de plaats moet maken’’, vertelt Dirk Boonstra, fractievoorzitter van Hart voor Langedijk/D66 aan NH Nieuws. “Of het nu terecht is of niet. Het geeft zoveel ruis. Als burgemeester ben je juist degene die de integriteit moet bewaken.”
Hier gebeurd toch wel iets heel bijzonders van deze stoere Hard voor Langedijker! Hij reageert op een partijgenoot zonder te melden dat het een storm in een glas water is.
Zijn beoogde opvolger en lijsttrekker durft zelfs nog duidelijker naar buiten te komen in een persoonlijke column op de website van zijn partij, die durft zelfs het volgende te eisen: Als D66’er pleit ik voor transparantie en openheid. Deze waarden zijn voor mij genoeg geschonden om te zeggen: Ik roep hierbij dhr. Hoekema op om zijn ambt per direct neer te leggen en de weg vrij te maken voor een vaste en transparante burgemeester.
Chapeau voor deze fiere Floris VI. Nu moet hij alleen nog het jeugdige elan gaan waarmaken dat hij met reacties naar buitenkomt op het moment dat, niet alleen de jongeren Floris, maar ook de ouderen verwachten dat een politicus adequaat op ernstige zaken ingaat. Dergelijke integriteitskwesties moet je niet zes dagen laten rotten. Daar vervreemd je niet alleen de jouw beoogde jongeren mee, maar ook de ouderen. En iedere stem is er één Floris, zeker voor een partij die in de afgelopen jaren niet zo transparant was als dat jij ons nu lijkt te willen doen geloven.
Een andere politieke muts in Langedijk komt helemaal bescheten uit de hoek. Ik doel op ‘Tante Annie’ Kloosterboer (KleurrijkLangedijk), meesteres in het politieke achterkamertje van Langedijk, maar als ze opereert in de etalage van Langedijk, de beschetenheid zelve: “Ik moet me nu baseren op de verhalen in de media maar feit is wel dat het in Langedijk het gesprek van de dag is. Als ik in zijn positie zat, lijkt het me lastig om mijn gezicht nog te laten zien bij de supermarkt.”
Vraagtekens zetten bij de oprechtheid en waarheid van de media, mevrouw Kloosterboer? Van links tot rechts waren die duidelijk, maar zij twijfelt, want het staat nog niet in haar statenbijbeltje. We moeten, net als met het nieuwe testament van haar, nog twee eeuwen wachten tot er iemand fantastische verzinsels schrijft over de politieke kruisiging van ene Jan Hoekema die toen leefde in Langedijk. Misschien verzint er over twee honderd jaar nog iemand een mooi verhaal over de heilige Annie die het bezwete hoofd van Jan depte met haar onderrok. Wie in ieder geval dan de rol van Judas niet toebedeeld zal krijgen is de dan tot heiligverklaarde Klaas Zwart (GroenLinks), die in alle oprechtheid de Here Jan Hoekema vanaf het begin als de redder van Langedijk beschouwde en geen reden zag aan de integriteit van Hoekema te twijfelen. Zijn zalvende woorden; “De heer Remkes is de benoemende partij. En wij willen van hem weten of er nieuwe feiten zijn waardoor hij nu mogelijk een ander oordeel heeft. Deze afspraken zijn gemaakt bij zijn toenmalige werkgever en ik zie voor Langedijk geen belemmeringen’’, zullen tot in eeuwen in steen gebeiteld blijven.
Dat coalitiepartijen er het zwijgen toe doen is op zich heel verstandig. Zij hebben als Collegepartijen te maken met iemand die geen lid is van één van hun partijen, maar die toch onderdeel is van hun College. Politiek zou het hun niet sieren daar, voor het gesprek met een CvdK, uitlatingen over te doen. Dat het een onwerkbare situatie oplevert is wel duidelijk, dat zullen ze Remkes duidelijk moeten maken anders deugen zij, net als de oppositiepartijen, niet voor een plaats op het politieke toneel van Langedijk.
Benieuwd of Langedijk wordt opgezadeld met een ‘Beetje integere’ waarnemend-burgemeester of dat er serieus wordt gekeken naar iemand die wel integer is.
We blijven het volgen.