Betaalbare oliebollen!

Vorig jaar las ik in de krant dat de meelfabrikant Koopmans vergeten had rijsmiddel toe te voegen in haar ‘kant en klaar’-pakken ‘Koopmans oliebollenmix’ en als reactie daar op heb ik toen mijn eigen oliebollenrecept hier geplaatst. 

Inmiddels is het een veel gelezen onderdeel op mijn weblog geworden en voor het gemak plaats ik het dit jaar maar weer opnieuw, want er gaat niets boven zelfgemaakte oliebollen in een tijd dat alles duurder is geworden.

Benodigdheden;

1 kg. Bloem

1 el zout

3 eieren

50 gr. Boter gesmolten

40 gr. Gist of droge gist (2 zakjes)

½ ltr. Bier

¼ ltr. Handwarm water

1 theelepel suiker

Voor de vulling;

500 gr. Rozijnen/krenten; 20 minuten weken in warm water en op theedoek en vergiet uit laten uitlekken.

1 flinke goudrenet aan kleine stukjes.

Voor de vulling van gemberbollen.

1 pot bakgember laten uitlekken.

Verwerking.

Het beslag mengen in de planeetmenger, kan als je niet het inkomen van een raadslid of wethouder hebt, ook met een houten spatel. Duurt iets langer en het vraagt ook wat spieren. Daarna overdoen in een emmer die warm wordt weggezet in de bak van de aanrecht.

Na 45 minuten de rozijnen erop leggen.

Na één kwartier de appel erbij doen en de massa goed doorroeren zodat het goed mengt.

Daarna nog een half uur laten rijzen en in dat half uur de frituur vullen en op temperatuur laten komen. (180 graden).

Als er ook gemberbollen worden gemaakt dan daarvoor de benodigdheden gelijk afwegen met die van bovenstaand recept.

Als de eerste oliebol is gebakken en geproefd dan kan je het tweede beslag afdraaien en dan het eerste beslag gaan afbakken. Na een uur de gember door het beslag mengen.

De emmer van het eerste beslag met dit beslag vullen, de warmemmer met wat kokend water weer op temperatuur brengen en de beslagemmer daar weer op zetten en een half uur laten rijzen. Daarna afbakken.

Geef een antwoord