U leest...

geen categorie

De opkomst en ondergang van de middenstand van Broek op Langedijk. Deel 22. SLOT.

Broek op Langedijk moet zo rond de jaren dertig van de vorige eeuw zo’n tachtig neringdoenden hebben gehad. Ik heb het in deze niet over winkeliers, want niet elke neringdoende had een winkel, maar handelde vanuit het huis waarin men woonde en waar vanuit ze hun spulletjes verkochten. Naast de bakkers, de kruideniers en slagers waren het veelal weduwen en/of invaliden die met hun handeltje het hoofd boven water probeerden te houden. Veelal ondersteunt door hun kerk en geloofsgenoten. 

De kerk was wat dat betreft het enige sociale vangnet voor hen die buiten het arbeidsproces vielen en daardoor geen inkomsten hadden en aangewezen waren op de liefdadigheid en het armenbestuur van de gemeente.

Een groot deel van mijn eigen foto-archief dank ik aan de voormalig postbode en winkelier Piet Schoenmaker uit Zuid-Scharwoude die heel veel fotoboeken had met ansichtkaarten van Langedijk van Noord tot Zuid. Piet heeft me indertijd ook van veel informatie voorzien over de middenstand van Zuid-Scharwoude en ik mocht van hem veel van zijn ansichtkaarten inscannen. Veel van deze foto’s zijn ook terug te vinden in het beeldarchief van Stichting Langedijker Verleden en de foto’s die ik in deze serie gebruik uit 1967 komen bijna allemaal uit hun archief en zijn ooit in opdracht van de gemeente Langedijk gemaakt om het dorpsbeeld van voor de verkaveling te laten vastleggen.

Broek op Langedijk hield niet op bij de Noorder- of ook wel Broekerbrug geheten scheiding tussen Broek op Langedijk en Zuid-Scharwoude. Net over de brug aan de kant van Zuid-Scharwoude liep een lange voetbrug over het water naar het pand dat nu nog de naam “De Banscheiding” draagt. De naam sloeg niet alleen op het pand, maar ook op de grond daar ten noorden van. Op de foto zien we “De Tijdgeest” gelegen achter de laatste huizen van Zuid-Scharwoude aan de Dorpsstraat. De fabriek had oorspronkelijk de bestemming van droogfabriek van groenten.

Later werd hier kistenfabriek “De Tijdgeest” gevestigd en nog weer later werd het de speelgoedfabriek van Exter en daarna het bedrijfspand van de Gebroeders Sterringa onder de bedrijfsnaam “Gesta”.

Hier een doorkijkje naar De Banscheiding vanaf de Dorpsstraat in Zuid-Scharwoude gemaakt in 1963 en te zien is een deel van “De Tijdgeest” toen het in gebruik was door “Gesta”.

Hiermee is de serie over “De opkomst en ondergang van de middenstand van Broek op Langedijk” voorlopig teneinde. Inmiddels werk ik aan een speciale uitgave over de middenstand van Broek op Langedijk met meer informatie over het wel en wee van de Broekermiddenstand. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk hoe het tijdspad er uitziet, maar het streven is om in oktober 2022 met een eigen Schaduwrijk Langedijkuitgave over de Broekermiddenstand in boekvorm te komen. Na “Aartsrivalen” over de Fa. Gebr. Kloosterboer en hun plaaggeest Fred P. Groot, alias Ewout Speelman, zal dit de tweede uitgave zijn die ik in eigen beheer ga uitbrengen.

“Aartsrivalen” is te bestellen via de boekhandel of, en dat is sneller, 

https://www.boekenbestellen.nl/

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief