U leest...

geen categorie

Dodenherdenking in Langedijk een huichelachtig lachertje, lijkt op Oranjeviering waar weinig Oranje in schijnt te zitten.

Vanmorgen voer ik met mijn elektrisch voortbewogen schuitje richting de akker die ik al 16 jaar in het Oosterdelgebied bij Veldzorg huur en passeerde het afmijnlokaal van Museum Broekerveiling waar de Nederlandse driekleur, net als bij in de straat en vele andere plekken, al ruim halfstok hing. Als niet gristelijk opgevoede Broeker mocht ik van mijn moeder nooit luid vloeken, want dan kwets je al die gelovigen van die vijf of zes kerkgenootschappen in je dorp, maar GVD, GVD, GVD, GVD, GVD wat doen al die kloteklappers die ’s morgens op 4 mei het huis uitgaan en hun betrokkenheid aan hun medegelovigen menen te moeten uiten door een driekleurige snotlap half op een stokkie te hangen.

Gristenen zouden, volgens mijn moeder ook weer, leven volgens de tien geboden, iets wat niet iedere gristen goed af lijkt te gaan.

De Nederlandse staat heeft voor wat betreft het geloof en vertrouwen in die staat een aantal regels opgesteld ten aanzien van het uiten van dat vaderlander schap. In die zin heb ik ook een eenvoudige opvoeding gehad. Het uiten van je Nederlanderschap en je vertrouwen in de staat waarin je woont kan je uiten middels de Nederlandse vlag en daar is een protocol voor vastgesteld dat ECHT minder regels heeft dan tien en waarmee je de mogelijkheid hebt om uit te komen voor je afkomst en of voor je trots. In het protocol is ook vastgelegd hoe je als Nederlander stil staat bij alle doden die zijn gevallen bij alle oorlogen die Nederland heeft gevoerd en ook bij de slachtoffers van die oorlogen.

De Nederlandse koopvaardij hield zich ook altijd strikt aan de regels en daar zijn in de afgelopen 50 jaar wel wat zaken veranderd ten aanzien van het protocol van toen.

Laat ik heel eerlijk zijn; ik heb me nooit een gristen gevoeld, ondanks dat de Nederlandse wetgeving ooit is gebaseerd geworden op die eerdergenoemde tien geboden, maar ik ben wel altijd een Hollander geweest, waar ik ook kwam en men mij vroeg waar ik vandaan kwam. Op zee werd er geen vlag gevoerd, maar zodra we in een haven aankwamen hing de driekleur achter op het schip in top. Op vier mei in een haven ging om 18h00 de vlag halfstok en na de twee minuten stilte, die ook aan boord in acht werden genomen, ging de vlag weer in top tot hij bij zonsondergang werd gestreken. In het huidige protocol is 18h00 nog steeds het tijdstip waarop de vlag halfstok gaat en in de huidige situatie blijft hij tot zonsondergang hangen. Op 5 mei hang je hem vanaf zonsopkomst tot zonsondergang volop in top. Dus ook niet tot volgende week maandag of dinsdag of later.

Je bent Nederlander en dat getuig je met de vlag van zonsopkomst tot zondondergang en als je dat ding te pas en te onpas laat hangen dan ben je een minkukel die voor het oog Nederlander lijkt te willen zijn, maar blijkbaar met het hart heel ergens anders is.

Bij verjaardagen van die lui die zeggen dat ze van Oranje zijn mag je vlaggen met een Oranjewimpel. Ik ontraad dat sterk. Laat die Willem Alexander eerst maar eens via DNA aantonen dat hij een regelrechte nazaat van Willem III, Koning Gorilla, is.

Voor Oranje zal ik nooit de vlag uitsteken en niet alleen omdat ik republikein ben, maar ernstige twijfels aan de afkomst van de huidige zakkenvuller of zoals een oud gezegde zegt; “er is geen kroon of er staat een kruisje op”.

Dat een Museum Broekerveiling niet op de hoogte lijkt te zijn van een simpel vlaggenprotocol geeft ernstig te denken als je beseft dat ze de geschiedenis van ons gebied lijken te willen vertellen.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief