Kennismaken met Mied en Griet.

Gisteravond was het dan eindelijk zover dat de inwoners van Dijk en Waard konden kennismaken met Mied en Griet, ook wel bekend als de roergangers van de gemeente Dijk en Waard. De avond was in De Binding te Zuid-Scharwoude en meteen bij binnenkomst stond de kapitein van het spul klaar om de gasten op te vangen. Als lokkertje hadden ze aan het eind van de gang van waar kapitein Rehwinkel stond een barretje met drankjes klaargezet, zodat de dorstigen op weg naar de drank onontkoombaar langs de overige stuurlieden moesten.

Rechts in de gang zag ik werk hangen van Grada Bouman de schooljuf van de OLS-school van Broek op Langedijk waarbij ik in de eerste klas van de lagere school heb gezeten en ook wel in de hoek heb gestaan.

Het riep allerlei herinneringen bij me op en ondertussen bereikte ik handenschuddend de bar waar de gevulde glazen voor eenieder klaar stonden. Mied en Griet waren eigenlijk de enigen die ik niet heb ontmoet op mijn tocht naar de bar, maar de roergangers gelukkig wel, want het blijft toch altijd prettig om de mensen waarop je zo af en toe wat kritiek hebt in de ogen te kijken. In mijn herinnering kwam ook naar boven hoe ik vroeger vaak kennis maakte met mensen in mijn dorp in de tijd dat ik nog als belichter en lichtontwerper met voorstellingen door het land trok. Ze hadden vaak al lang gezien dat ik met een bus van het Nationale Ballet rondreed en hadden ook wel gezien dat ik niet bepaald het postuur van een danser had. Uitleg was dan vaak wel gewenst en als je dat dan had uitgelegd, werd vaak de vraag gesteld; “En wat doe je over dag?”

Die vraag borrelde bij mij als vanzelf ook op na de laatste van de roergangers de hand te hebben geschud, want wanneer zie je die mensen nu eigenlijk? Als ik voor mezelf spreek, eigenlijk alleen maar eens in de twee weken op dinsdagavond als ze in de Parelhof vergaderen. Gelukkig zijn er op het gemeentehuis nog mensen die zich realiseren dat inwoners zo een vreemde indruk krijgen van de bestuurders en hebben Mied en Griet het leven doen zien om iets aan de beeldvorming van de bestuurders te doen.

Spreekstalmeester Rehwinkel, de teamkapitein, vervulde zijn rol met verve. Heette iedereen ten tweede male van harte welkom. Liet ons kennismaken met twee prachtige talenten die Dijk en Waard rijk is door de winnaressen van de Grote Prijs van 2021 en 2022 een podium te bieden. Daarna was het tijd om antwoord te geven op de grote vraag; “Wat doen jullie overdag?” In een prachtig snel gemonteerde film kregen we antwoord op onze vraag.

Burgemeester Rehwinkel wandelt onder toeziend oog van een politieagente graag door Dijk en Waard; René Schoemaker klust bij als verkoper van zonnepanelen; Gerard Rep komt aan de kost als kunstfluiter bij zijn voetbalclub; Annette Groot houdt een tuintje bij aan de Van Veenweg; Falco Hoekstra houdt zijn gewicht op peil in een coffeeshop; Nils Langedijk fietst rondjes om het Oosterdelgebied en als laatste blijkt John Does de meest ervarende van het stel, want hij treedt blijkbaar zijn hele slagwerkende leven al voor lege zalen op.

Op dit punt gekomen is het tijd de scherts achter ons te laten, want eigenlijk werd hier ook voor een lege zaal opgetreden.

Wat de avond had moeten zijn van Mied en Griet om kennis te maken met de inwoners van Dijk en Waard liep uiteindelijk uit op een avond die nog eens duidelijk maakte dat de politiek, zowel landelijk als lokaal op kilometers van de bevolking is gekomen. Er was genoeg volk aanwezig en het was gezellig en de bestuurders waren allen aanspreekbaar, maar het volk bestond voornamelijk uit mensen die vanuit hun vereniging of organisaties hun gezicht lieten zien. Individuele inwoners waren op de vingers van een hand te tellen. Ik weet niet of het aan raadsleden was toegestaan om te komen of dat ze weg moesten blijven; ik weet ook niet of hun aanwezigheid enig positief effect voor de toekomst met zich zou kunnen brengen; ik weet wel dat het tijd wordt dat politici zich eens achter de oren krabben als het hen ernst is om iets voor de burgers te betekenen.

Het wordt de hoogste tijd dat ze daar iets aan gaan doen. Besturen doe je niet vanuit de ivoren toren van je partij. Door de versnippering die in de loop der jaren door die manier van politiek bedrijven is ontstaan, is het juist noodzakelijk om met andere torentjes samen te werken. Wie de beelden van de raadsvergaderingen en de ouwehoertafels bekijkt die ziet dat de partijtorentjes inmiddels tot vestingen zijn omgebouwd. De oppositie partijen in Dijk en Waard stellen niets, maar dan ook niets voor, omdat ze te klein zijn om een vuist te maken en tegenspel te bieden. De coalitiepartijen daarentegen vormen een dermate vesting waardoor bij een volgende gemeenteraadsverkiezing alleen nog maar meer versnippering gaat komen.

Ga met zijn allen samenwerken en sluit niemand uit zolang we nog leven in een land en gemeente waar jullie democratisch zijn gekozen! Laat de bevolking werkelijk eens zien wie Mied en Griet zijn, ik weet zeker dat ze dan wel op de koffie zullen komen.

Geef een reactie