Lekker zuipen met instemming van onze handhavers!

Zo’n twintig dagdelen per vaarseizoen zit ik als vrijwilliger op een brug en sluis. Dat doen we bij toerbeurt van maandag tot en met vrijdag met zo’n zestien mannen en vrouwen. Hartstikke leuk werk.

De gemeente Koggenland heeft ons daarvoor een opleiding laten doen waardoor we gecertificeerd dit werk kunnen doen en ieder jaar krijgen we dan nog een BHV-opleiding.

We krijgen de meest uiteenlopende schuiten te schutten en alles valt onder de pleziervaart. Wie dat woord heeft bedacht dat weet ik niet, maar ik krijg zo af en toe de indruk dat er weinig plezier aan valt te beleven. Een paar weken geleden kreeg ik rond het middaguur, het was niet al te lekker weer, een sloep met een echtpaar in de sluis. De man, als ridder te paard, achter het roer en de vrouw met de tros in de handen om af te meren. Het idee was om aan stuurboord, rechts in de sluis, af te meren. De kaptein maakte nogal onhandig gebruik van de mogelijkheden van zijn boegschroef. Dit had tot gevolg dat de boot bijna aan bakboord aan wal kwam, hetgeen de vrouw deed roepen; “Nee, klootzak je moet aan de andere kant zijn!”

Als sluiswachter is het zaak om de sfeer binnen je werkgebied zo optimaal mogelijk te houden, waarop ik, toen ze toch nog aan de goede kant kwamen vroeg; “Jullie eerste dag van de vakantie?” En ja hoor dat was het, ze moesten blijkbaar nog aan alles wennen, ook aan elkaar.

Het bootje was ook nog splinternieuw, maar gelukkig rondom voorzien van rubberen wrijfhoutjes die half in het water hingen. Je weet tenslotte als schipper niet wat er allemaal in het water drijft en waar je tegenaan kan varen. De reis ging die dag naar Den Helder vertelden ze enthousiast en daarna een oversteek naar Texel. Het was hun eerste keer dat ze het zeegat uitgingen en toen ik vroeg of ze ook reddingvesten hadden, keken ze me aan af ze water zagen branden. Niet nodig want diploma A of B, moest toch genoeg zijn om de andere kant te halen. Van een waterkaart hadden ze ook nooit gehoord, daar kwam bij dat je vanuit Den Helder Texel gewoon kunt zien liggen. Ik heb ze nog het advies gegeven om te informeren hoe het met hoog en laag water zat in verband met het feit dat de eerste haven niet recht tegenover Den Helder is, maar dat ze noordoostelijk naar Oudeschild moesten.

Ik heb ze in ieder geval nog wel het allerbeste en heel veel geluk toegewenst, want dat zullen ze nodig hebben gehad.

Verstandige mensen heb je ook wel op het water, ik krijg het bijna niet uit mijn strot gezien mijn persoonlijke ervaringen op het water achter de sluis van Broek op Langedijk. Vorige week kreeg ik op het eind van de dag een sloep die uit Enkhuizen kwam en onderweg was naar Edam. Ze hadden het plan gehad om over het IJsselmeer naar Edam te gaan, waren de haven van Enkhuizen uitgevaren en meteen weer omgekeerd. Het leek hun gezien de golven en de wind en de windverwachting beter om binnendoor de tocht te maken. Die wijsheid tref je niet zo vaak aan hoor en daarom best de moeite van het vermelden waard. Je zult toch maar vrijwilliger zijn bij de KNRM en voor iedere malloot die denkt dat hij kan varen worden opgepiept.

Gisteren zat ikzelf op het water met mijn tuindersbootje met fluistermotor. Links en rechts schieten de zodiakjes je voorbij en ook de sherryschippers in hun veel te grote sloepen halen je minachtend, niet groetend, in. Van de Noord afkomend over de Achterburggracht en stuurboord afslaand richting de veiling dook ik bijna pardoes op een plastic badkuip waarop voorin een klein kind half over boord hing en opa Slot stuurs de stuurstok in de hand, links in de sloot mij tegemoetkwam. Je ziet dat heel vaak dat kinderen voorin de boot worden geparkeerd als soort stootbuffer en vaak ook nog zonder zwemvest. Het was het kind uiteindelijk dat een aanvaring voorkwam, want die zou de meeste averij hebben opgelopen bij een aanvaring. Als het alleen opa Slot zou zijn geweest dan zou hij en zijn bootje zeker schade hebben opgedaan.

Wat in de Langedijker binnenwateren opvalt is het feit dat weinigen iets van regels op het water lijken te weten. Dat eenieder zichzelf respecterende badkuipschipper lijkt te vinden dat hij/zij pas echt goed functioneert met een glas wijn of fles bier in de hand en/of aan de mond. Binnenkort krijgen we daar weer een hele grote optocht van door binnenwateren van Broek op Langedijk tijdens de lichtjesavond. Vaak in aanwezigheid van een lid van het College van B en W en onder begeleiding van brandweer en politie. Lekker zuipen met instemming van onze handhavers!

Waar ben je dan als bestuurder mee bezig? Je laat in ieder geval duidelijk zien dat al die badkuipschippers en Zodiak scheurders in Langedijk ongestraft hun gang kunnen gaan en rustig door kunnen gaan met het kapot varen van de walkanten.

Geef een reactie