U leest...

geen categorie

Met CDA Dijk en Waard wordt het schipperen naast God.

De woordvoerder van het CDA, mevrouw Clercq tijdens de behandeling van de kadernota. Screenshot van ZOOM-vergadering.

Afgelopen maandag vond er een fusieraad plaats met de raadsleden van Heerhugowaard en Langedijk via ZOOM. Voor veel raadsleden is spreken in het openbaar al iets wat heel moeilijk is, maar sinds de vergaderingen via ZOOM gaan is het onvoorstelbaar om te zien dat ze ook nog helemaal geen kaas hebben gegeten over hoe zij via de webcam op het publiek overkomen.

Zo kijken we alweer bijna een jaar aan tegen hoofden die niet of nauwelijks van de achtergrond zijn te onderscheiden, zoals halve hoofden, waterhoofden. Duidelijk is te zien dat geen enkel raadslid achteraf zijn/haar presentatie nog eens naziet en/of terugluistert. En dan te bedenken dat we straks tijdens de verkiezingen van ze gaan horen dat zij het raadswerk toegankelijker voor de bevolking willen maken.

Stop daar toch alsjeblieft eindelijk eens mee en ga wat aan jullie presentatie en aan het spreken in het openbaar doen. Als vergaderen via ZOOM in de toekomst blijft, begin dan eindelijk eens aan cameratraining, belichting en achtergrond. Pancake wil ook nog wel eens helpen om het hoofd, vooral de kale, beter in beeld te krijgen. En wil je echt iets aan de toegankelijkheid van jullie ‘werk’ iets doen, begin dan eerst eens bij jullie zelf. 

De bijdrage van het CDA leek wel helemaal niet van deze tijd en ik kreeg ook sterk de indruk dat de woordvoerder, mevrouw Klercq de kadernota ook niet wilde behandelen om dat zij in de aan haar toegekende spreektijd ook opriep om toch vooral maar niet te KADEREN.

Het hele verhaal dat zij hield had zo van een kansel af gesproken kunnen worden, waarbij de aangehangen leer nog duidelijk moeite heeft met het accepteren van LHBT’s*. Terwijl er geen verschil is tussen LHBT’s en vele van de raadsleden in Heerhugowaard en Langedijk. De één voelt zich niet thuis in het lichaam met zijn of haar geslachtskenmerken, net zoals er raadsleden zijn die zich niet thuis voelen in een raadszaal of ZOOM-vergadering waar ze het woord moeten voeren.

Wat dat betreft kwam mevrouw Klercq afgelopen maandag wel heel duidelijk uit de kast toen zij over ‘de kadernota’ sprak;

“Het gaat ons altijd om mensen oud en jong, man en vrouw, homo en hetero (?).

Zij doen water stromen (klopt, ik draai de kraan wel eens open om me te wassen), de winden waaien (klopt ook wel, ik eet wel eens een bruine boon en dan ppffffffftttt), seizoenen ontstaan (daar heb ik de hand niet in). Ze inspireren en doen leven (dat eerste kan ik wel beamen, wat betreft ‘doen leven’ kan ik slechts zeggen “ik adem, dus ik leef”) Als we elkaar gaan indelen, als we gaan kaderen dan gaat het mis dan stroomt het niet meer en dan ligt alles wat we met elkaar hebben stil. Geen verbinding, geen begrip en geen liefde. Eilandjes ontstaan. (lijkt mij een voorzet voor het nieuwe plan van Museum Broekerveiling en Veldzorg uitbreiding van het Geestmerambacht zonder schop en kruiwagens). Gelijkwaardigheid wordt onrecht. Er is hoop als we zien dat het niet gaat om het gelijk van de ene, maar om het gelijk van ons allemaal (lijkt mij een oproep tot het één partijstelsel in Dijk en Waard). Waar we naar hunkeren zijn verbinding (bruggenbouwers?) en begrip. De menselijke maat (zonder Pieter Omtzigt?).”

Het optreden van mevrouw Klercq liet in ieder geval zien dat ze bij het CDA de weg naar het pluche een beetje aan het kwijtraken zijn. Je mag dan wel oproepen tot begrip, maar begrijp jezelf nog wel wat je vertelt. Je zou ook inhoudelijk dieper in die kadernota kunnen duiken en daar een zinvolle bijdrage aan kunnen leveren in plaats van te gaan zitten zweven naast je leidsheer.

Stefan Brau was eigenlijk de enige die met een voldoende zijn rol over het voetlicht bracht. De camera van Ben Hoejenbos stond schuin van onder en las voor het eerst een tekst die hij niet zelf had geschreven en anders toch niet vooraf had geoefend.

René Schoemaker zou toch eens een cursus fotografie moeten nemen, zodat hij weet dat hij met veel tegenlicht achter zich niet of nauwelijks is te zien. Overigens geldt dat ook voor het zijlicht van Soledad van Eijk.

Kloris de Boer heeft de camera bijna voor de tandarts in zijn mond gericht en draait met zijn hoofd alsof hij de boor van de tandarts wil ontwijken. Voor een lijsttrekker lijkt mij van belang dat je doet of jouw tekst vanuit jouw hart via je hoofd naar buiten komt en niet vanaf een breed beeldscherm. Kortom de eerste fase van de behandeling was kut/klote/transgenderonwaardig en van een heel laag niveau.

Wordt vervolgd.

*LHBT staat voor lesbisch, homo, bi of transgender. Een jongen die meestal op jongens valt, noemen we homo. Een meisje dat meestal op meisjes valt, noemen we lesbisch. Valt iemand op zowel jongens als meisjes, dan noemen we dit bi. Een transgender is iemand die zich niet, of niet helemaal, thuis voelt bij het geslacht dat hij/zij bij de geboorte.

Overigens; Gelet op de bedragen die ze in Langedijk reserveren voor onzinnige adviezen voor Museum Broekerveiling kunt u mij als onafhankelijk theaterbelichter en lichtontwerper inhuren voor adviezen met betrekking tot de verbetering en het toegankelijk maken van ons lokaal bestuur in Heerhugowaard en Langedijk, maar ook met oog op de toekomst! Dijk en Waard moet u toch wel wat waard zijn! De bovenstaande adviezen waren ter introductie gratis, want ook SchaduwrijkLangedijk levert graag een positieve bijdrage aan de nieuw te vormen gemeente. Ook voor voorzitter Blasekaak valt op dit terrein nog wel wat te leren al was zijn optreden verder heel correct.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief