Nieuwe locaties rivierkreeft nu in beeld volgens NHD!

Ik had er eigenlijk geen woord meer aan willen wijden, maar merk dat mijn haren mij telkens weer te berge rijzen bij de onzin die Operettewethouder Jongenelen en bestuurders van Veldzorg uitkramen en hoe ze hun ‘kennis’ over het voetlicht durven brengen.

“Veldzorg geeft aan door de wedstrijd beter op de hoogte te zijn van de locaties waar de rivierkreeften verblijven. Zo was de overhaal in de Mayersloot nog niet in zicht als mogelijke locatie.” (citaat Alkmaarse krant)

Kijk, dat het bij Veldzorg vijftien jaar heeft geduurd voor ze in de gaten hadden dat er rivierkreeftjes in het door hun te beheren gebied waren dat geeft al blijk van het feit dat ze of stront in hun ogen hebben gehad of dat het hun aan kennis ontbrak. Nu lijken ze volgens de krant ontdekt te hebben dat die beestjes ook elders in de gemeente voorkomen. Die zijn een potje ‘scherpzinnig’ geworden. Benieuwd of ze die kennis met Jongenelen ook hebben gedeeld, want stel je voor dat de rivierkreeftjes ook de gronden bij De Binding ondergraven. Of zullen de rivierkreeftjes na de viswedstrijd op hen eieren voor hun geld hebben gekozen en naar elders wegtrekken. Het is wel te hopen, want je moet er niet aan denken dat straks De Binding in het water weg zakt. Nu zal die plastic stamtafel van Jongenelen wel blijven drijven, maar voor de rest lijkt het me niet echt leuk.

Maar het is wel absolute top die scherpzinnigheid van Veldzorg en dat mag ook wel eens worden vermeld hier. Nu nog eens de ontstaansgeschiedenis van het Geestmerambacht bestuderen. Het is volgens de ideeën van hun voorzitter een feit dat het Geestmerambacht 900 jaar geleden is gegraven en we sinds die tijd tot de verkaveling een gebied hadden met meer dan 14.000 eilanden.

Uit een kaart reconstructie van Mr. de Vries van een kaart van Joost Jansz. uit 1575 welke hij op basis van de daarop voorkomende gegevens terug werkte tot 1288 valt nog maar weinig te zien van al de eilandjes die Arkesteijn blijkbaar in een ‘natte doorvaarbare droom’ met Jongenelen moet hebben gezien. Wel is er veel water op te zien en je zou je nog kunnen afvragen of de eilandjes waar Arkesteijn over rept in zijn historie in die tijd al werden onder graven door rivierkreeften en daarom niet op deze kaart te zien zijn.

Kaart van Mr. de Vries in “Tussen Buitenland en Luizeknip”

Geef een antwoord