U leest...

geen categorie

Nood kent geen wet.

Enige tijd geleden lieten inwoners van De Wup in Broek op Langedijk per brief aan de gemeente weten dat zij zich niet gehoord voelen door hun bestuur en door de projectontwikkelaar van het Rodeoterrein in Broek op Langedijk. De burgerparticipatie rondom dit terrein is door Lokaal Dijk en Waard wethouder Jongenelen maar wat graag in handen gegeven van projectontwikkelaar Vink Bouw, die daar via een bureau met de misplaatste naam “De Wijde Blick” zelf ook zijn handen niet aan durft te branden.

Ik heb laatst al eens geschreven dat het wel heel bijzonder en selectieve wijze van invulling aan burgerparticipatie is. Er zijn maar een beperkt aantal bewoners uit de omgeving benaderd om mee te praten en van hen wordt eigenlijk niet meer verwacht dat zij alles wat ter tafel komt voor zoete koek slikken. Kritische vragen over mogelijke parkeeroverlast, geluidshinder, doorvaarbaarheid worden door de projectontwikkelaar terugverwezen naar de Lokaal Dijk en Waard-wethouders Jongenelen en Langedijk, want die schijnen die problemen op te moeten lossen. De woordvoerder van de bewoners aan de zuidzijde van het Westeinde liet me na de eerste bijeenkomst al weten; “Zelf heb ik het punt verkeer, veiligheid, speelvelden en doorvaarbaarheid kenbaar gemaakt waarbij niet de ontwikkelaar maar juist de gemeente moet investeren.”

Placebo-burgerparticipatie.

Eerst beperk je de inspraak maar tot een kleine beperkte groep die je de bewoners van de buurt noemt en vervolgens neem je de woordvoerders nog eens vreselijk in de maling door ze van het kastje naar de muur te laten lopen. Hier is duidelijk sprake van een placebo-burgerparticipatie. VVD, PvdA, Hard voor Langedijk/D66, Kleurrijk Langedijk, Dorpsbelang Langedijk en sinds januari van dit jaar Lokaal Dijk en Waard lijken dit de normaalste zaak van de wereld te vinden. Voor hen is dit burgerparticipatie in optima forma. Zo werkt hun Langedijker opvatting van democratie.

Van de hierboven genoemde coalitiepartijen is er geen partij meer te vinden die een website onderhoud. De uit de fusie van lokale Langedijker partijen voortgekomen grootste partij is op hun site, ondanks de mooie beloftes die we de afgelopen tien jaar van hen rond de verkiezingen kregen te horen, nog geen enkel standpunt aan te treffen.

Partij zonder standpunten en principes of het is POEB; Puur Ons Eigen Belang.

Wel presenteerden zij de afgelopen week de eerste vier kandidaten van hun kieslijst, overigens in navolging van de lokale Dijk en Waard-VVD. De beide partijen verschillen op geen enkel punt meer van elkaar en beide lijsten zullen gaandeweg naar de verkiezingen nog vol gaan druppelen. Grappig bij Lok Aal Dijk en Waard is het hoe de vier kandidaten worden gepresenteerd en dan met name het ‘boegbeeld’ van voormalig Kleurrijk Langedijk, “Barre An” Kloosterboer, vanwege haar ervaring en grote geheugen. Aan dat laatste, haar geheugen, lijkt het in ieder geval ernstig te schorten als zij zegt vol te zullen gaan voor de nieuwe gemeente Dijk en Waard. Op donderdag 23 mei 2019 beantwoordde ‘tante Annie’ door hand opsteken de vraag van burgemeester Kompier dat zij als inwoner van Langedijk/Sint Pancras liever bij Alkmaar wilde horen.

Detail van foto uit Alkmaarse krant van zaterdag 25 mei 2019.

Met haar dorpsgenoot ‘Els Nieuwland we werken eraan-Rijs’ die volgens zeggen een heel groot netwerk heeft in de nog te vormen gemeente Dijk en Waard gaan ze Sint Pancras in de nieuwe gemeente vertegenwoordigen. Els Nieuwland is op dit moment forum-voorzitter en daar hakkelt zij op een manier dat je ernstige twijfels krijgt aan de slagvaardigheid van de nieuw te vormen gemeente Dijk en Waard als er ook maar één Lok Aal Dijk en Waarder in de nieuwe gemeenteraad komt. Het is werkelijk tenen krullend om te zien en te horen hoe zij een vergadering voorzit. Ik kreeg ooit van haar een boze opmerking waarin zij stelde; “We werken eraan”, maar het zou beter zijn als ze op het punt van haar politieke ambities aan zichzelf zou gaan werken en ons als gemeente niet zo te kijk te zetten. Overigens heeft ze me nooit laten weten wat de uitkomst van het werk was. Op kwaliteit is bij Lok Aal Dijk en Waard voor de eerste vier posities op hun kieslijst niet gekozen, maar blijkbaar uitsluitend op persoonlijke belangen van de vier kandidaten.

Als Nils Langedijk zo’n geweldige verbinder zou zijn als dat men ons wil doen geloven dan is het toch opmerkelijk dat van de zes woningen aan het zuideinde van Westeinde die bij hem aanklopten om iets aan de geluidsoverlast daar te doen er inmiddels drie hun huis in de verkoop hebben gedaan, omdat ze bij de ‘grote verbinder’ geen gehoor vonden. De wijze waarop Lok Aal Dijk en Waardwethouder Jongenelen in hun achtertuin dan nog een woonwijk wil gaan bouwen waar ze niets over te zeggen krijgen zal bij hun besluit tot verkoop zeker hebben meegewogen. Het lijkt beleid van Lok Aal Dijk en Waard te zijn, want volgens de lijsttrekker Kloris de Boer gaan ze wat doen aan de grote behoefte aan woonruimte en blijkbaar is hun keuze gevallen op het wegpesten van inwoners. Nood kent geen wet blijkbaar bij Lok Aal Dijk en Waard.

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief