Politieke kaarten Dijk en Waard zo goed als geschud. (1)

Recent kreeg ik een reactie uit de VVD-hoek dat zij regionaal al sinds 2016 met lokale VVD-fracties spreken en samenwerken, dus mijn kritiek dat zowel de Heerhugowaardse als de Langedijkse afdeling nog geen stappen hadden gemaakt, was geheel onterecht.

Er was zelfs sprake van een HAL-VVD. Nou daar hebben we profijt van gehad als toekomstig Dijk en Waard, waarbij de Alkmaarse VVD-wethouder Dijkman, blijkbaar vanuit HAL-belangen, zich bij de provincie en de Tweede Kamer inzet om Sint Pancras en Koedijk met Alkmaar te laten fuseren. Men liet mij verder weten dat per 1 januari 2021 de afdeling van de VVD Heerhugowaard en Langedijk fuseren in VVD Dijk en Waard, maar daarover komt nog een persbericht, zodat Arie Bergwerf ook weer eens een stukje kan schrijven. 

Vandaag kwam er al een persbericht naar buiten van drie lokale politieke partijen uit Langedijk met de mededeling dat zij, Dorpsbelang Langedijk, Hart voor Langedijk/D66 en Kleurrijk Langedijk per 1 januari a.s. als één lokale partij, Lokaal Dijk en Waard, in de Langedijker raad zullen doorgaan en per 24 november 2021 onder die nieuwe naam mee zullen doen aan de gemeenteraadsverkiezingen van de nieuwe gemeente Dijk en Waard.

Vanmorgen zijn de coalitiepartners, de burgemeester en wethouder Nieuwenhuizen over de nieuwe situatie ingelicht en is voormalig Kleurrijk Langedijk aangeschoven in de coalitie.

Floris de Boer wordt de nieuwe fractievoorzitter en Annelies Kloostervoer wordt de vice-fractievoorzitter. Dat laatste wordt nog wel een heel ding voor ‘Tante Annie’, want ze zal wat minder op de voorgrond kunnen treden en ze heeft niet alle touwtjes van haar marionetten meer in de hand, maar goed . . . . . we zullen haar het voordeel van de twijfel geven en eerlijk is eerlijk; niet alleen haar partij maar ook Hart voor Langedijk/D66 en Dorpsbelang Langedijk hebben een goed besluit genomen om hun krachten te bundelen. Zonder fusie zou er na de verkiezingen weinig van de drie partijen zijn overgebleven en zouden de lokale belangen van Langedijk heel slecht vertegenwoordigd zijn. Drie partijen die ‘behoud van de Langedijker identiteit’ hoog in hun verkiezingsprogramma’s hadden staan, maken vandaag bekend dat zij maar één weg zien om die identiteit vast te houden en dat is door gezamenlijk als één partij op te treden. Daar kunnen de landelijk politieke partijen van Langedijk en Heerhugowaard nog een puntje aan zuigen.

De lokale partijen hebben in ieder geval heel goed begrepen dat zij los van elkaar uit dezelfde vijver zouden vissen en hoe meer vis, hoe droever water.

Geef een reactie