Schuld is een kwaad beest dat niemand hebben wil.

Er moet me nu toch iets van het hart. Laat ik het zo zeggen: Wethouder Jongenelen heeft vanaf het begin dat hij aantrad een niet al te sterke indruk op me gemaakt. Dan druk ik me voor mijn doen heel diplomatiek uit over iemand die Langedijk en de Langedijkers enorm veel extra geld kost.

Wat is het geval; Hij stelde zichzelf vlak na zijn aantreden in een winkel aan mij voor als de wethouder die open zou staan voor van alles en nog wat. Hij was de aimabele en toegankelijke wethouder die Langedijk al jaren had moeten ontberen, volgens zijn eigen waarneming. Kort erop schreef ik een kritisch stukje hier op Schaduwrijk over hem en vanaf dat moment was het een gesloten boek voor mij. Adje kan het ontzettend goed met mensen vinden zolang ze maar niet kritisch zijn. Hij barst van de ideeën en die lanceert hij te pas en te onpas. Uiteindelijk komt er weinig uit de man zijn handen. Niet bepaald een wethouder die je bij de volgende verkiezingen als lijsttrekker op je kieslijst wilt hebben of je moet om partijschade te voorkomen nog tijdens de lopende zittingsperiode jouw partijnaam veranderen.

Omdat Jongenelen totaal geen kritiek kan hebben op zijn beleid is er voor de projecten die hij op de rails tracht te zetten voor een werkwijze gekozen waarbij Jongenelen publiekelijk volledig buitenschot blijft. Zijn partij of voormalige partij heeft/had burgerparticipatie, net als andere partijen in Langedijk, hoog in het vaandel staan. Om Jongenelen nu zelf naar de burgers te laten gaan om te horen wat ze van zijn plannen vinden dat heeft een groot risico in zich, want de man ontploft bijna als hij een weerwoord krijgt.

Het gemeentebestuur van Langedijk heeft er daarom voor gekozen om voor ieder Jongenelenproject een communicatiebureau in te huren die de contacten met de inwoners moet onderhouden. Voor de herinrichting van de Broekerhaven en het Havenplein is zo’n bureau ingezet. Bewoners aldaar hebben bezoek gehad van twee heren die gezellig een ochtendje langs kwamen en bij vertrek de bewoners alvast vertelden dat zij er rekening mee moesten houden dat als de plannen eenmaal door zouden gaan, zij hun vaste afmeerplaats wel konden vergeten. 

Voor de ontwikkeling van woningen op het voormalige Rodeoterrein in Broek op Langedijk konden we van de week in de krant lezen dat voor de communicatie met de bewoners het communicatiebureau De Wijde Blik is ingehuurd om wethouder Jongenelen af te schermen voor kritiek. Ik weet niet precies wat mijn lezers hiervan vinden, maar ik heb nogal wat moeite met het feit dat wij als inwoners van Langedijk door een partij, die bij de vorige verkiezingen nog zei op te komen voor onze Langedijker belangen, zijn opgezadeld met een wethouder die ons veel meer kost dan dat hij oplevert. 

Gekieteld door de wetenschap dat er weer geld wordt uitgegeven om de wethouder de hand boven het hoofd te houden wat betreft burgerparticipatie was ik nieuwsgierig om eens te kijken hoe hij persoonlijk onze gemeentebegroting belast. Deze wethouder woont niet in Langedijk en zal dus wel reiskosten declareren.

Om daar inzicht in te krijgen heeft iedere gemeente de mogelijkheid om bestuurders te controleren. In Langedijk kan dat via https://www.gemeentelangedijk.nl/Bestuur_en_Organisatie/over_de_gemeente/Declaraties_college

Het declareren in Langedijk loopt een half jaar achter bij de realiteit. Ze zijn niet zo vlug, maar bij de declaratie van Jongenelen over de eerste twee kwartalen van 2020 valt wel iets op; In het eerste kwartaal 2020 declareert hij € 166,38 en in het tweede kwartaal declareert hij plotseling € 223,06?

Het tweede kwartaal 2020 was hier in Nederland sprake van een lockdown en moest iedereen thuis werken ook onze wethouders en juist op dat moment gaat Jongenelen voor woon- werkverkeer plotseling veel meer declareren.

In zijn eerste drie kwartalen in 2018 declareerde hij € 609,84 gemiddeld € 203,28 per kwartaal.

In 2019 declareert hij over vier kwartalen € 725,56 gemiddeld €181,39 per kwartaal. Ik kan niet in de agenda van de man kijken, maar vanuit mijn kritische kijk en er zullen toch hopelijk ook nog wel kritische raadsleden zijn in Langedijk kan ik niet anders constateren dat het wel heel erg vreemd is.

In zijn algemeenheid is het declaratiegedrag van ons College heel vreemd als je ziet dat er nog maar twee kwartalen zijn verwerkt, terwijl het jaar 2020 al ruimschoots voorbij is.

Met betrekking tot de declaraties van waarnemend burgemeester Kompier is het goed om te weten dat, als u via de link daarnaar kijkt, er met haar afspraken zijn gemaakt in verband met “woonplaats niet Langedijk” en waarnemerschap.

Jongenelen zal bij de raadsverkiezingen voor Dijk en Waard wel niet meer van de partij zijn, maar men zou zich in Langedijk ook af kunnen vragen of we al niet nu van de man af moeten. Een oplegnotitie om zijn beleid en declaratiegedrag boven water te krijgen lijkt me toch niet zo moeilijk. Helaas zijn er steeds minder oppositiepartijen in Langedijk en op ‘Lok Aal Dijk en Waard’ hoeven we ook niet te rekenen dat ze onderzoek doen in eigen kring, want schuld is een kwaad beest dat niemand hebben wil.

Geef een reactie