Zal Jantje bij Japie gaan wonen?

Afgelopen zaterdag werden de kiezers van Dijk en Waard en van de provincie Noord-Holland verrast met een diepte-interview in de Alkmaarse krant met de plucheplakker Jan Kramer over het feit dat hij a.s. donderdag verkiesbaar is als wethouder van Leusden.

Het was een interview waarin de journalist uiterst ‘kritische’ vragen richting de politieke windvaan Kramer stelde, waarop de beoogde wethouder in KingCornstijl de vragen beantwoorde; “Ik wil niet zo’n wethouder op afstand worden, ik ga bij mijn broer in Amersfoort logeren.”

Wordt hij het of wordt hij het niet?

De race naar het baantje voor Jan is nog niet gelopen, want er moet a.s. donderdag nog wel even over gestemd worden in Leusden of hij wel de juiste kandidaat is voor Lokaal (Lekker) Belangrijk.

Het zou op zich wel aardig zijn om te weten hoe het met de integriteit van Jan Kramer is gesteld als hij het niet wordt. Stapt hij dan uit de raad van Dijk en Waard en uit de Provinciale Staten? Alleen al het feit dat hij beide functies nog niet heeft opgegeven, toont aan dat het een angsthaas is als het gaat om het verliezen van zijn al bezette posities. Het geeft ook nog maar weer eens duidelijk aan dat Kramer op geen enkele manier ook maar een volksvertegenwoordiger is die het volk vertegenwoordigt, maar enkel en alleen maar voor zichzelf bezig is. Wat dat betreft doet zijn Langedijker CDA afkomst zich hier maar weer eens duidelijk gelden. Hij doet op dat punt niet onder voor zijn mede-oudCDA-lid en thans wethouder van Dijk en Waard, Gerard Rep.

Jan Kramer is er zelf ook heel duidelijk in dat hij puur voor eigenbelang in de politiek zit; Ik heb al langer de wens om weer dagelijks bestuurder te zijn, net zoals ik eerder was bij het Hoogheemraadschap.”

Van die periode bij het Hoogheemraadschap heeft niemand van de bevolking ook maar iets gemerkt van zijn aanwezigheid aldaar, behoudens dan dat de kwaliteit van het oppervlaktewater in al die jaren er niet op vooruit is gegaan.

Kennis over de regio Amersfoort?

Het mooie van een wethouder als Kramer is dat ze geen kennis denken nodig te hebben, maar dat je die functie kunt invullen door veel met mensen te gaan wandelen, praten en horen wat er speelt en leeft. Om er blijkbaar verder niets mee te doen, want het is net zoals de invulling van zijn raadslidmaatschap in Langedijk en recent in Dijk en Waard; “Ja. Ik ben met veel plezier deel geweest van de raad, maar ik wil nog meer kunnen doen voor de maatschappij. Ik wil graag direct iets kunnen betekenen voor de mensen, en als wethouder kan dat.”

Als je net als Jan na zoveel jaar in het bestuur te hebben gezeten nog steeds niet begrijpt dat je als raadslid de kaders stelt aan het beleid van een wethouder, dan ben je al die tijd ongeschikt geweest voor dat raadslidmaatschap en zal je het ook als wethouder niet erg ver schoppen. Als Kramer echt iets voor de maatschappij zou willen betekenen dan zou hij er goed aan doen om die ambities aan de kant te doen en “Hypotheken van Jan” moeten blijven verkopen.

De spijker op zijn kop.

Op de vraag wat of hij in Leusden gaat doen, laat hij weten totaal geen idee te hebben waar hij aan gaat beginnen, want hij antwoord dat zijn taak puur gericht is op het uitvoeren van het coalitieakkoord en geen partijpolitiek te zullen gaan bedrijven. Jan heeft blijkbaar nog nooit in de gaten gehad dat een coalitieakkoord een uitvloeisel is van juist partijpolitiek.

Hij zat zeker in de raad van Dijk en Waard net te slapen toen de VVD-wethouder aan de kant werd geschoven omdat de VVD te veel kritiek had op de wijze waarop wethouder Langedijk en Rep uitvoering aan het Dijk en Waardse coalitieakkoord gaven. Nee, Jan gaat energieneutraal op zijn zetel in Leusden zitten en wil geen politiek gedoe, maar blijft tot de eerste Dijk en Waard raadsvergadering in mei nog wel raadslid.

Als hij a.s. donderdag niet als wethouder in Leusden wordt verkozen en zijn zetel in Dijk en Waard en de Provinciale Staten niet zal opgeven dan lijkt het mij dat er voor de kiezers niets anders op zit dan een melding integriteit te doen, want voor je het weet is ons bestuur vergeven van dit soort baantjesjagers en we hebben er al zoveel.  

Het diepte-interview opende met de uitspraak van Jan Kramer: ’Wil je deel van de oplossing zijn of van het probleem?’

Voor Dijk en Waard en de Provincie Noord-Holland ligt het iets genuanceerder: Deel van de oplossing voor ons is dat het probleem, Jan, zich verplaatst!

Bron: Interview van Virginia Groenendijk met Jan Kramer in de Alkmaarse krant van 8 april 2023.

Dit bericht heeft één reactie

  1. Anoniem

    Geweldig artikel weer martin

Geef een reactie