Zelfs aan lelijkheid brengt geld een glans van schoonheid.

Het Langedijker vaarseizoen 2022 is weer van start gegaan en Langedijk kon Tweede Paasdag weer kennismaken met ruimschoots bierende Langedijker bootbestuurders en hun in ruime aan boord zijnde mede-drinkers van alcoholische versnaperingen, want daar staat de varende vloot in Langedijk inmiddels wijd en zijd om bekend. De aantrekkingskracht van buiten de Langedijker wateren is inmiddels ook ruim bekend en zonder iets aan te trekken van op het water geldende regels werd het Langedijker watergebied achter de sluis van het kanaal Alkmaar – Kolhorn weer de vrijstaat voor alles en iedereen die met een slok op het water op wil.

De enige handhaver om één en ander nog iets te beteugelen, het weer, werkte helaas het afgelopen week niet erg mee. Andere handhavers zijn er in Dijk en Waard niet voor handen en zo ze er zouden zijn, hebben ze weinig handen en voeten om op te treden. Of het gebrek aan handhavers is, of gebrek aan kennis van de regels bij de handhavers is mij niet bekend.

Wel bekend is in ieder geval dat er van de vorig jaar door de huidige partij Lokaal Dijk en Waard ingezette registratie van vaartuigen niets terecht is gekomen en dat nu de botenbezitters die zich wel hadden laten registreren, inmiddels uit schaamte hun registratie weer hebben verwijderd. Verder zal er geenenkele partij in de nieuwe gemeente zijn die zich zal gaan wagen aan registratie en/of handhaving, want voor je het weet sta je bij de volgende verkiezingen onverkiesbaar op de lijst van je partij en mag je hopen dat je lijsttrekker zich niet alleen terugtrekt, maar ook nog eens voor zijn verantwoording zal weglopen, zodat je misschien toch nog in het circus zou kunnen optreden. Andere Langedijker mislukkingen hebben het tenslotte ook nog tot lid van het huidige College geschopt.

Nog even los van het, blijkbaar toegestane, alcoholgebruik van stuurlieden is het ook opvallend dat er bijna geen enkele boot vaart die over de nodige noodzakelijke geluidsattributen beschikt. Waar auto’s vaak nog een claxon hebben is er in de Langedijke wateren bijna geen boot te bekennen die een geluidssignaal kan geven en laat staan een schipper die weet wat zo’n signaal betekent.

Museum Broekerveiling schijnt zelfs het idee te hebben dat als je elektrisch vaart dat haar boten daarom ook geen geluidssignaal nodig hebben, want boten en opvarenden fluisteren naar elkaar. Gelukkig ook voor deze club ontbreekt het aan controle en kunnen ze met een gerust hart hun onwetende gebruikers het water op sturen. Met een gemeentebestuur dat wegloopt voor zijn verantwoordelijkheid is het makkelijk geld verdienen, want geld is tenslotte gemunte vrijheid en dat gevoel moet hun kiezers toch bij de volgende verkiezingen genoeg zeggen om weer gekozen te worden.

Geef een antwoord