Is het nieuws nep of de ‘journalist’?

Vorige week moet de week van Arie Nieuwsbederf van de Alkmaarse krant zijn geweest, want hij kreeg zomaar twee items cadeau die zijn krantje toch maar weer lekker vulden.

Het begon met de uitkomsten van een enquête die burgerrekenmeester Muurling het licht liet zien.

Wat is het geval: Sinds wethouder Jasper Nieuwenhuizen aantrad als verantwoordelijk voor de gemeentefinanciën valt er voor Bartje weinig meer te rekenen. Hij zoekt nu zijn heil elders en komt op voor de onderdrukte medemens. Naar het schijnt heeft hij een diepte-investering gedaan en zo’n 20 A-viertjes verspreid in de Bomenbuurt te Zuid Scharwoude alwaar een deel voor de aanleg is van bruggen t.b.v. doorvaarbaarheid en een deel tegen doorvaarbaarheid is.

Bijkomstig voordeel van zo’n enquête voor het rekenwonder is het feit dat hij op grond van terugontvangen formulieren toch nog zijn rekencapaciteiten kan inzetten. Met de uitkomsten van zijn enquête is hij naar de zich journalist noemende broodschrijver gestapt die met graagte de uitkomsten ervan publiceerde.

De respons op de enquête was ‘ongekend’. Elf bewoners blijken te hebben gereageerd en daarvan zijn er zeker 9 tegen die doorvaarbaarheid. Zo’n zeven respondenten hebben geen vertrouwen meer in de gemeente. Deze schokkende cijfers aangevuld met al eerder gepubliceerde teksten en een prachtige foto van de Machinesloot leverde toch maar weer een mooi stukje krantenvulling op en moet de ijdelheid van rekenmeester Muurling toch weer behoorlijk hebben gestreeld.

Arie Nieuwsbederf kreeg vorige week ook nog een prachtig stukje aangereikt over het Oosterdel. Voor negentig procent kon hij hier ook terugvallen op eerder gebruikte teksten en de tien procent die hij helemaal uit zijn eigen duim moest zuigen, betrof een rondvaart in het Oosterdelgebied.

Ja, u hoort het goed; een rondvaart!!! Een rondvaart met drie partijen aan boord. Nee, geen politieke partijen, want dat zou je zo vlak voor de provinciale verkiezingen snel denken. Het ging hier om pachters, Veldzorg en Staatsbosbeheer die samen in een bootje een rondvaart deden in het Oosterdelgebied.

Nu is een rondvaart in het Oosterdelgebied op voorhand al groot nieuws voor Arie, maar in dit geval zat er zelfs nog meer in. Staatsbosbeheer, Veldzorg en de pachters gaan de overlast van de Amerikaanse rivierkreeft oplossen. Nadat de voorzitter van Veldzorg in januari over twee volle pagina’s Arie heeft mogen vertellen dat hij zijn zestien familieleden tijdens de kerstmaaltijd deze rivierkreeft als lekkernij heeft mogen voorschotelen, moet er iemand zijn geweest die bedacht dat het wel weer eens tijd werd om via de krant gehoord te worden.

Eerlijk is eerlijk, Arie heeft een gewillig oor en het is prachtig nieuws dat hij zaterdag bracht, want we weten nu allemaal dat het probleem, de Amerikaanse rivierkreeft, door deze drie partijen zal worden opgelost. Hoe ze het gaan oplossen? Dat zal je via Arie niet gaan horen, het lijkt niet in zijn taakomschrijving te staan dat hij vragen stelt, maar het liefst complete teksten aangeleverd krijgt waar hij alleen zijn naam nog maar onder hoeft te zetten. Want stelt u zich eens voor hoeveel werk het zou opleveren als hij die Muurling had gevraagd hoeveel enquêteformulieren deze in die wijk heeft verspreid. Dan had hij waarschijnlijk op hetzelfde aantal uitgekomen als hierboven genoemd, maar toch je moet dan ook nog weer zelf rekenen en dat kost tijd en energie.

Voor de publiciteitsgeile Bartjes in Langedijk is het prettig te weten dat Arie Nieuwsbederf 12 stukjes per week bij zijn redactie moet inleveren.  En dat valt Arie niet mee als hij het allemaal zelf moet bedenken.

Geef een reactie