U leest...

geen categorie

Schorem voor democratie.

In de afgelopen twintig jaar heb ik veel woorden gewijd aan zaken die binnen politiek Langedijk speelden en soms ging ik daarbij mijn gemeente nog wel eens te buiten door te reageren op zaken die in de landelijke politiek speelden.

De Langedijker politieke stoelendans richting de nieuwe gemeente Dijk en Waard waren nog weer eens een bevestiging van het feit hoe verloederd de dames en heren zijn in hun geilheid om toch alsjeblieft kostte wat kost een plaats op het pluche te bemachtigen. In deze gebruik ik ‘kostte wat kost’, maar in werkelijkheid ging het op een wijze die dichter stond bij ‘kotste wat kotst’. Ik ga de draaikonten hier niet allemaal bij naam noemen, zoveel eer moet je de makers en vormgevers van het BELEID in de nieuwe gemeente niet geven, maar wil het laten bij de constatering dat DEBIEL met dezelfde letters wordt geschreven.

Al met al lijkt het erop dat we met dit zooitje ongeregeld dezelfde richting opgaan als we van de week in de landelijke politieke vergaderzaal hebben kunnen zien. Daar werd na de verkiezingen in maart vorig jaar de voorzittershamer overgedragen aan iemand die het op grond van de meerderheid had ‘verdiend’ om voorzitter te mogen worden. Je hoeft daar totaal geen enkele kwaliteiten voor te bezitten, behalve dan dat je gebruik moet maken van de apenrotsregel, likken naar boven en schoppen naar beneden. De kwaliteit die er tot die tijd zat werd opgeofferd aan de dictatuur van de meerderheid, de vriendjes en vriendinnetjes.

Door het werk van mijn vader en later mijn eigen werk heb ik veel gereisd en van nabij kennis kunnen nemen van andere culturen en ook andere vormen van besturen. Dat bracht mij heel vaak tot het besef dat ik eigenlijk heel gelukkig was te leven in een land waar je vrij kon zijn en waar je ronduit voor je mening kon uitkomen zonder dat je een fluitje achter je hoorde als je een ononderbroken witte streep overging of achter iedere deur een geüniformeerde met een automatisch wapen tegen kwam.

Het is juist op grond van mijn ervaring en mijn waarneming dat ik terug ben gekomen op mijn besluit om hier niet meer over politiek te schrijven anders dan in historisch verband, want we moeten ervoor waken dat dat ‘Schorem voor politiek’ niet de overhand gaat krijgen. 

Discussion

No comments yet.

Post a Comment

Archief